Spania se confruntă cu cea mai mare criză politică din istoria recentă, generată de referendumul pentru independenţa Cataloniei, scrie digi24.ro.

Scrutinul programat duminică a fost declarat ilegal de guvernului spaniol, dar separatiştii catalanii nu renunţă la vot. Poliţia a intrat cu forţa în secţiile de vot, iar peste 300 de persoane au fost rănite.

Liderul regional catalan Carles Puigdemont a acuzat duminică autorităţile spaniole că fac uz de forţă în mod "nejustificat, disproporţionat şi iresponsabil" şi că au prezentat în afară "o imagine îngrozitoare a Spaniei", transmite Reuters.

El a declarat presei că bastoanele, gloanţele de cauciuc şi violenţa la care a recurs Poliţia pentru a împiedica votul în cadrul a ceea ce autorităţile spaniole au numit "un referendum ilegal" au arătat în plan extern "o imagine îngrozitoare a Spaniei".

"Violenţa nejustificată, disproporţionată şi iresponsabilă a statului spaniol nu doar că a eşuat în a-i opri pe catalani să voteze, dar i-a ajutat să-şi lămurească toate dubiile pe care le aveau", a declarat Puigdemont.

Poliţia spaniolă a făcut uz de gloanţe de cauciuc duminică, într-o intersecţie din Barcelona, anunţă Reuters, citând El Periodico, incidentele având loc în contextul referendumului pentru independenţa Cataloniei şi al intervenţiei forţelor de ordine pentru a bloca procedul de votare. De asemenea, conform serviciilor de urgenţă catalane, 38 de persoane au suferit răni minore.

UPDATE:

Urnele de vot s-au închis la ora 21, ora României. Au rămas mărturie a violenţelor petrecute în secţiile de vot fotografii şi filmări care arată oameni luaţi pe sus şi loviţi de poliţiştii trimişi de Guvern pentru a înăbuşi acest referendum considerat ilegal. Urne cu voturi au fost luate cu forţa din secţiile de votare, mai scrie digi24.ro, iar numărul răniţilor ar fi trecut de 760.