Iubitorii de muzică simfonică sunt invitați joi, de la ora 19, la Medalion Beethoven, cu lucrări ale marelui titan, în interpretarea Orchestrei Filarmonicii de Stat Oradea și a solistei invitate de doar 16 ani, Amira Abouzahra, la vioară. Concertul este condus de dirijorul Jankó Zsolt.

Programul serii include Concert pentru vioară și orchestră în Re major, op. 61, și Simfonia a VIII-a în Fa major, op.93, ambele lucrări făcând parte din perioada de mijloc din creația compozitorului, care este caracterizată prin eroism și luptă, de altfel amprente tipice ale lui Beethoven.

„Ludwig van Beethoven este una dintre cele mai importante personalități ale muzicii clasice din toate epocile. Revoluționar, inovativ, dar și clasic, acesta și-a exprimat gândurile profunde în lucrări monumentale, însoțite de sentimente sfâșietoare, îmbinate cu eroism și învăluite de o muzică ce plutește și dăinuie de mai mult de 200 de ani”, subliniază instituția orădeană printr-un comunicat de presă.

Solista concertului de la Oradea este Amira Abouzahra, care s-a născut în anul 2005 în Germania și a studiat vioara de la vârsta de 4 ani, s-a afirmat prin participări la diferite festivaluri și concerte, iar în anul 2014 și-a făcut debutul la Opera Regală din Muscat, Oman, unde a devenit foarte apreciată de către public și presă. Amira este și deținătoarea premiului I la concursul german Jugend Musiziert. În prezent, tânăra violonistă în plină ascensiune este invitata unor instituții de cultură din Germania, Ungaria, Macedonia, România și alte state.

Jankó Zsolt este dirijor permanent al Filarmonicii de Stat Oradea și al Operei Maghiare din Cluj-Napoca. Acesta a absolvit studiile universitare în România, completându-și apoi formarea educațională la Viena și Veneția. Ulterior, a participat la cursuri de măiestrie în mai multe țări precum Germania sau Elveția.

Evenimentul concertistic este permis cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, cu purtarea măștii și cu prezentarea certificatului verde.