Viorel Cataramă a fost exclus, luni, din PNL, de către Consiliul Naţional Executiv al partidului, la propunerea Biroului Politic, decizia fiind luată cu 39 de voturi "pentru", şase voturi "împotrivă" şi patru abţineri. Catarmă nu a participat la şedinţa CNEx, deşi fusese invitat pentru a-şi prezenta punctul de vedere, excluderea sa din partid fiind decisă în absenţă sa.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, la finalul BPC, că există o propunere de excludere din partid a lui Viorel Cataramă, care a fost înaintată CNEx, precizând că liberalul a fost invitat să participe la şedinţă.

Viorel Cataramă a intenţionat să se înscrie în competiţia pentru funcţia de preşedinte al PNL, dar nu şi-a mai depus în cele din urmă candidatura. Cataramă a sugerat, la Congresul extraordinar al PNL de la începutul lunii martie, că liderul Crin Antonescu ar dori schimbarea Statutului pentru îndepărtarea vocilor critice, la presiunea sponsorilor care ar urma să plătească datoria de 1,6 milioane de euro din campania electorală pentru alegerile prezidenţiale.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, la Congresul extraordinar al PNL, că un partid bine organizat l-ar fi exclus pe Viorel Cataramă, care, "din neglijenţă", este încă membru al PNL, după ce "a procedat în modul cel mai josnic în campania electorală".

Iată care este activitatea politică a lui Viorel Cataramă, realizată de agenţia Mediafax:

Viorel Cataramă a intrat în politică în 1990, ca membru PNL. În iulie 1990, se înfiinţează PNL-AT, iar Viorel Cataramă se alătură noului partid. Este membru în Comitetul director al PNL-AT, secretar cu probleme de tineret, studenţeşti, sport, turism, timp liber, pâna la 30 iunie 1992.

În perioada Guvernului Roman, a ocupat funcţiile de secretar de stat în Ministerul Comerţului şi Turismului şi de şef al Departamentului reglementărilor comerciale şi turistice (10 august-octombrie 1991).

În vara anului 1992 este exclus din PNL-AT, iar câteva luni mai târziu, în preajma alegerilor, contribuie la înfiinţarea Noului Partid Liberal (NPL), care, ulterior, se va uni cu PNL. În 1993, Cataramă devine vicepreşedinte al Partidului Naţional Liberal (PNL).

La 22 septembrie 1993, demisionează din conducerea PNL, renunţând la funcţia de vicepreşedinte al partidului. Revine asupra demisiei, dar istoria se repetă: în 25 octombrie 1995, îşi anunţă public intenţia de a demisiona din funcţia de vicepreşedinte, rămânând simplu membru al PNL.

La alegerile parlamentare din 1996 devine senator.

În aprilie 1998 îşi dă demisia din funcţia de vicepreşedinte al PNL, pentru că nu a fost numit ministru al Finanţelor în Cabinetul Radu Vasile.

În iunie 1998, membrii PNL au cerut sancţionarea senatorului, pe motiv că întârzie depunerea declaraţiei privind legăturile cu Securitatea. La numai o lună, Biroul Permanent îi retrage dreptul de a mai face declaraţii în numele partidului.

În februarie 1999, Cataramă îşi dă demisia din PNL, în semn de protest faţă de suspendarea, prin proiectul bugetului pe 1999, a facilităţilor fiscale pentru investitori, lucru care a declanşat conflictul cu ministrul Finanţelor, Decebal Traian Remeş, şi cu Valeriu Stoica. Cataramă îl acuză pe Remeş că aplică o politică fiscală antiliberală. Tot atunci a făcut presei câteva declaraţii conform cărora a investit în PNL, timp de doi ani, un milion de dolari.

După numai o lună, se înscrie în PNR, ocupând şi funcţia de preşedinte interimar. După un an şi-a dat demisia şi din PNR, după ce în iunie 1998 s-a autosuspendat din funcţia de preşedinte al acestui partid, până la clarificarea litigiului dintre AVAB şi Elvila Internaţional.

La alegerile locale din 2000, Cataramă a candidat la funcţia de primar general al Capitalei, ca independent.

În preajma alegerilor generale din 2000, trece la ApR, deţinând funcţia de vicepreşedinte. În 2001 ocupă funcţia de prim-vicepreşedinte al Partidului Alianţa pentru România.

În 2002 se reînscrie în PNL şi devine vicepreşedinte. În mai 2002 anunţă intenţia de intra în competiţia internă din PNL pentru desemnarea candidatului acestui partid la Preşedinţia României. În noiembrie 2002, ocupă funcţia de vicepreşedinte al filialei Bucureşti a PNL.

Biroul Executiv Central al PNL a decis, în şedinţa din 6 august 2004, să-l excludă pe Viorel Cataramă de pe toate listele parlamentare pentru alegerile generale din toamna aceluiaşi an, pe motiv că imaginea publică a lui Cataramă ar putea afecta campania electorală a Alianţei PNL-PD.