Prima şedinţa de guvern condusă de o femeie la Palatul Victoria a început cu anunţuri importante făcute de Viorica Vasilica Dăncilă. Depunerea controversatei declaraţii fiscale 600 a fost amânată până pe 15 aprilie şi a anunţat oficial că nici ea, nici miniştrii săi nu vor să fie păziţi de SPP.
Potrivit Pro TV, premierul a anunţat că Executivul caută până în aprilie soluţii pentru simplificarea fiscalizării veniturilor din activităţi independente.
"În perioada următoare, ministerul Finanţelor trebuie să identifice o soluţie permanentă care să permită depunerea unui singur formular de către cei cu activităţi independente, iar plata să se facă o singură dată pe an şi nu anticipat.", a declarat Dăncilă.
Potrivit News.ro, după 15 aprilie, Ministerul Finanţelor va trebuie apoi să găsească o soluţie permanentă care să vizeze depunerea unui singur formular de către cei cu activităţi independente. Una dintre neclarităţi este aceea că tot în această perioadă, respectiv până la finele lui mai, persoanele cu venituri din activităţi independente trebuie să depună şi formularul 200 privind veniturile obţinute anul trecut. In acest sens nu este clar cum se va depune un singur formular când termenul pentru 600 va fi 15 aprilie iar cel pentru 200 e 25 mai.
Totodată, Dăncilă a confirmat şi faptul că nu va fi păzită de SPP şi că toţi miniştrii săi au luat aceeaşi decizie.
"Am transmis SPP încă de luni seară că nu vreau să beneficiez de protecţie. Înţeleg că toţi miniştrii au aceeaşi opţiune şi am comunicat deja acest lucru. Nu am nici o problemă cu ofiţerii SPP, a căror muncă o respect, şi nici cu instituţia, dar aceasta este decizia mea. Nu sunt singurul demnitar care a optat în acest sens", a afirmat Viorica Dăncilă, potrivit adevarul.ro.
De altfel, atât marţi, cât şi miercuri, premierul a fost filmat în timp ce cobora dintr-o maşină a MAI, şi nu SPP, la sosirea la Guvern.
Decizia vine pe fondul conflictului iscat în utltima perioadă între liderul PSD, Liviu Dragnea, şi şeful SPP, Lucian Pahonţu.
"Am vorbit în ultimul an de implicarea SPP-ului şi a domnului Pahonţu în chestiuni de politică. Demnitari care sunt monitorizaţi, o bază de date care se strânge la acest domn. Decizia este firească. În momentul în care acest SPP, în loc să asigure siguranţa demnitarilor, se ocupă de monitorizarea şi spionarea demnitarilor şi trimite informaţii unui singur om care face analiză pe ele, nu e în regulă", a spus Codrin Ştefănescu, la Antena 3, arătând unul din motivele deciziei luate de cei din echipa Dăncilă.
Adevărul mai notează că preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, luni, că instituţional, orice premier trebuie să aibă contacte cu SRI, cu SIE şi cu SPP, însă şeful SPP, Lucian Pahonţu, a fost implicat mai mult decât era cazul în Guvern. "L-am văzut pe Mihai Tudose cum a evoluat după ce nu a mai fost prim ministru, chiar i-am mulţumit azi, a devenit acelaşi coleg deschis şi glumeţ. Poate tensiunea de acolo, poate influenţele. N-avem de unde să ştim acum, dar asta nu înseamnă că până la urmă nu vom află. Mai mulţi colegi mi-au spus că şeful SPP-ului a fost implicat mai mult decât era cazul. Domnului Paul Stănescu i s-a spus că undeva prin martie eu o să fiu executat şi dumnealui poate să fie şeful partidului. Poate că i s-a spus şi lui Grindeanu, lui Tudose, nu ştiu", a declarat liderul PSD, luni seară, într-un interviu la Antena 3.