Preşedintele Klaus Iohannis a acceptat propunerea PSD şi a numit-o pe Viorica Dăncilă în funcţia de premier al României. Este pentru prima oară când o femeie deţine această funcţie în România.

"Am ascultat foarte multe opinii legate de viitorul prim-ministru. Astăzi am asculat opiniile politicienilor. Sunt foarte multe opinii şi foarte multe argumente, multe  legate de politica partidelor, de politica internă a României, de politica externă şi de securitate. Am ascultat şi am citit toate aceste opinii şi argumente şi le-am cântărit pentru că acum trebuie să decid", a spus, miercuri seara, preşedintele Klaus Iohannis.

"Această decizie trebuie să fie conformă cu Constituţia şi cu deciziile CCR în materie de desemnare. Argumentul cel mai puternic este artimetica parlamentară. În Parlament, după consultări, îmi este foarte clar: PSD dispune de majoritate. Atunci, cântărind toate argumentele, ţinând cont de situaţia concretă, am decis să dau PSD însă o şansă şi să desemnez persoana propusă de PSD", a afirmat acesta într-o scurtă declaraţie la Palatul Cotroceni. 

"Acum PSD trebuie să performeze. Românii au mari aşteptări şi eu am mari aşteptări. PSD a promis şi în campania electorală, şi după, lucruri importante, a promis salarii, pensii, şcoli, manuale, spitale, infrastructură, dar până acum prea puţin s-a realizat. Acum PSD trebuie să dovedească că ce a promis face. Avem, la un an de la alegerile parlamentare, care au fost câştigate de PSD, două guverne PSD eşuate. Acum primesc şansa de a dovedi că ştiu ce vor şi stiu cum se face. În continuare îi invit pe cei implicaţi în procedură să se mobilizeze şi să lucreze repede şi bine. Este posibil ca până la 1 februatie întreaga procedură să fie finalizată şi noul Guvern să se apuce de treabă şi să rezolve problemele mai degrabă decât să le încurce", a mai spus şeful statului.

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, miercuri, consultări cu partidele politice după ce Mihai Tudose şi-a dat demisia din funcţia de premier, acestuia fiindu-i retras sprijinul politic.

Coaliţia PSD-ALDE a declarat că o susţine pe eurodeputata PSD Viorica Dăncilă pentru funcţia de premier al României, după demisia lui Mihai Tudose, demonstrând, cu semnături, că deţine majoritatea parlamentară.

Partidele din opoziţie, PNL şi USR au declarat că vor alegeri anticipate, în vreme ce PMP, prin vocea lui Traian Băsescu, a susţinut că Iohannis ar trebui să desemneze un premier din opoziţie, oferind două asemenea propuneri, din propriul partid; Siegfried Mureşan şi Eugen Tomac.

Vasilica Viorica Dancilă are 54 de ani si este europarlamentar PSD din anul 2009. Totodata, ea detine, din anul 2015, si functia de presedinte al Organizatiei Femeilor Social-Democrate.

Reacţia lui Liviu Dragnea la acceptarea desemnării Vioricăi Dăncilă a fost laconică: „Preşedintele a ales stabilitatea în ciuda presiunilor partidelor din Opoziţia şi a altora. Îi mulţumim pentru asta şi apreciem deosebit“, a spus şeful PSD într-o declaraţie de presă alături de propunerea de premier.

Preşedintele PSD a promis că partidul său şi al lui Călin Popescu Tăriceanu vor face tot posibilul ca pe 29 ianuarie să fie votul de învestitură al Guvernului Dăncilă.