Într-una dintre zonele selecte din Oradea, malul Crișului Repede a fost „confiscat” de persoane bogate și influente, cu vile în vecinătate. * În zona de protecție a râului au „crescut”, sub nasul autorităților și fără avize, mai multe pontoane private. * Cel mai impozant este folosit de fosta judecătoare Adina Cioflan și de soțul ei, șef în Poliția Bihor, amenajare despre care ex-magistratul pretinde, cu tupeu, că... a găsit-o acolo. * Ce va face ABA Crișuri: va deranja relaxarea orădenilor înstăpâniți pe domeniul public sau îi va ierta?

În aval de uzina de apă a Oradiei, Crișul Repede curge printre casele orădenilor: pe malul stâng e vechiul cartier Tocai, iar pe malul drept sunt vilele impozante din strada Făcliei. „Așa mi-aș dori și eu să trăiesc!”, a concluzionat compozitorul și fostul membru al trupei Iris Mihai Alexandru, musafir într-una dintre vilele de aici. La capătul proprietății, mai multe vedete ale muzicii românești au luat masa pe o terasă cochetă ridicată deasupra Crișului și înconjurată de arbori ornamentali.

BIHOREANUL a aflat că pontonul cu pricina, viral pe internet, aparține fostei judecătoare Adina Cioflan și soțului acesteia, șef în Poliția Bihor. În pandemie, cei doi și-au creat acest loc de „evadare”, numai că pe domeniul public și în zona de protecție a râului, unde construcțiile și amenajările sunt reglementate strict.

Vedete pe spate 

Venit la Oradea la sfârșitul verii pentru a juriza un concurs de canto, muzicianul Mihai Alexandru (foto) a fost atât de impresionat de locul unde a fost invitat la masă încât l-a filmat și l-a împărtășit cu fanii de pe Facebook.

Din curtea unei vile cu două etaje, artistul a ajuns pe taluzul Crișului, unde, în partea dreaptă, a găsit „șezlonguri, măsuțe, băncuțe, fotolii”, înșirate printre copaci și pe lângă gardul proprietății vecine, iar în față o zonă amenajată cu pietre decorative, arbuști și flori. Pe trepte din lemn amplasate pe o structură metalică prinsă în taluz, a coborât pe o terasă suspendată, generoasă și umbrită cu material textil, pe care era întinsă o masă pentru zece persoane.

Priveliștea de pe pontonul construit tot din lemn pe structură metalică, precum și faptul că, de aici, putea coborî direct în râu au fost detalii care l-au lăsat pe artist cu gura căscată. „N-am crezut că poate să fie atât de frumos! Este incredibil! Doamne, cât de frumos este!”, a exclamat Mihai Alexandru.

Bărbatul i-a filmat și pe pianistul Cezar Ouatu și pe solistul Uddi cum stăteau cu picioarele în Criș, iar clipul a devenit viral, cu peste 273.000 de vizualizări. Întrebat de fani de ce nu are și el un asemenea loc, compozitorul le-a răspuns sec: „Nu am bani de așa ceva”...

Alexandru a deconspirat și cine le era gazdă: „familia Cioflan din Oradea”. Adică fosta judecătoare de la Înalta Curte de Casație și Justiție, Adina Cioflan, ieșită la pensie „specială” anul trecut, la doar câteva luni după promovarea la instanța supremă, când avea doar 48 de ani, și soțul ei, Aurel Cioflan, șef al Biroului Control Intern din Poliția Bihor.

Zonă cu restricții

Oricât de impresionate ar fi fost VIP-urile de primirea familiei Cioflan, zona de relaxare de pe malul Crișului ridică probleme de legalitate. Potrivit Legii Apelor, zona adiacentă cursurilor de apă este una de protecție, cu „interdicții sau restricții privind regimul construcțiilor sau exploatarea fondului funciar, pentru a asigura stabilitatea malurilor sau a construcțiilor, respectiv pentru prevenirea poluării resurselor de apă”. Folosirea albiilor minore, adică a cursului apei, pentru alte scopuri decât relaxarea sau plimbarea „se exercită numai după obținerea autorizației de gospodărire a apelor”, mai prevede legea. Și după concesionarea zonelor, pe bani, de la Apele Române, ceea ce nu e cazul familiei Cioflan.

La solicitarea BIHOREANULUI, Administrația Bazinală de Apă Crișuri a comunicat că nu a autorizat nicio amenajare sau construcție pe acest tronson al râului, unde zona de protecție este destul de lată, de 20 metri, pentru că și apa are o lățime de 50 metri, iar o viitură trebuie să aibă loc să se reverse. Altfel spus, pe o fâșie de 20 metri de la râu spre strada Făcliei, orice construcție este strict reglementată. Sau ar fi trebuit să fie...

„Vine apa, îl ia și gata” 

Legea Apelor mai spune că plantarea sau tăierea arborilor sau arbuștilor din albiile majore ale râurilor este interzisă. Or, imaginile din satelit (video) arată că acolo unde se află pontonul familiei Cioflan a existat, până în anul 2020, o zonă cu vegetație abundentă. Acum, după cum „trădează” și videoclipul de pe Facebook, sunt doar niște puieți plantați recent.

Așadar, există mai multe indicii că zona de relaxare de la limita proprietății soților Cioflan ar fi pe lângă lege. Totuși, când BIHOREANUL i-a cerut să spună dacă pontonul și întreaga amenajare sunt legale, directorul ABA Crișuri, Pásztor Sándor (foto), a evitat un răspuns tranșant. „Legea interzice construcțiile, adică ceva ce are fundație. Dacă acolo este doar o structură ușoară, nu e mare pericol. Dacă vine apa, îl ia și gata”.

Întrebat dacă, astfel, orice orădean vecin cu Crișul poate face construcții similare, fără autorizație, și să nu pățească nimic, Pásztor a declarat că trebuie să-și trimită subalternii în control, ca să afle exact despre ce este vorba...

Subiect incomod 

Joia trecută, angajații ABA au fost în teren și au găsit pontonul cu pricina, dar și altele, amenajate mult mai modest în aval. Câteva case mai jos de soții Cioflan, există o scară de coborâre spre Criș cu o platformă pe care încap vreo patru scaune, iar mai jos, într-o zonă unde taluzul este aproape la nivelul râului, un alt ponton, amenajat în ultimul an, conform imaginilor furnizate de sateliții Google.

La câteva sute de metri distanță, la capătul vilei pe care o deține controversatul afacerist Horea Vușcan, altă construcție: o platformă betonată, cu scări de coborâre în râu (foto). Chestionat cu privire la legalitatea acestei construcții, Vușcan a spus doar atât: „Nu știu, nu mă interesează subiectul, te-am pupat, ciao!”...

Nici soții Cioflan nu s-au arătat dispuși să dea prea multe lămuriri despre terasa ridicată pe malul Crișului. De îndată ce a auzit întrebarea, Aurel Cioflan a pretins că nu mai poate vorbi la telefon, a promis că revine și nu a mai făcut-o, iar soția lui a respins discuția. „Nu sunt dispusă să discut cu nimeni nimic din ce privește viața mea personală și proprietatea mea”, a spus Adina Cioflan.

Descoperire din pandemie

Când reporterul i-a precizat că, de fapt, pontonul neautorizat este pe domeniul public, fosta judecătoare a pornit o avalanșă de explicații patetice: că jurnaliștii n-au de unde ști dacă ea a cerut sau nu autorizație, că nici nu este vorba de un ponton, ci despre un simplu „acces spre Criș”, că de fapt n-a amenajat nimic, ci a curățat zona de bălării și a plantat cireși ornamentali, pentru ca în final să susțină că, de fapt, așa a găsit locul, după ce a tăiat buruienile!

„Din 2007, de când am luat terenul, eu nu am ieșit nici măcar o dată la Criș, pentru că pe acolo nu se putea ieși, erau bălăriile mai mari decât mine. Abia în pandemie, că am stat prea mult acasă și n-aveam voie să ieșim din curte, am început să mergem acolo, în Criș. Nu am făcut-o eu (n.r. - amenajarea), așa am găsit-o. Câtă vreme nu este proprietatea mea acel teren, n-am de unde să știu cum a apărut”, a mai spus Cioflan.

Doamna judecătoare are pretenția să fie crezută că, pur și simplu, se relaxează și își invită musafirii pe un ponton cochet, pe care a avut norocul să-l găsească, construit de nu se știe cine la capătul propriei sale vile...


„Orice lucrare care are legătură cu apele, inclusiv una pe structură ușoară, are nevoie de aviz înainte de începerea lucrărilor și de autorizație de gospodărire a apelor”

Anamaria Agiu, purtătoarea de cuvânt a Administrației Naționale Apele Române


TEREN CU MISTER
Rețetă de dublat o proprietate

ABA Crișuri mai trebuie să lămurească un aspect ciudat: până unde se întinde proprietatea soților Cioflan de pe malul Crișului și unde începe domeniul public, deoarece curtea împrejmuită a familiei nu este în totalitate înscrisă în Cartea Funciară. Conform datelor Agenției de Cadastru, soții Cioflan sunt întăbulați pe un teren de 380 mp, care înconjoară vila cu amprentă la sol de 113 mp, în timp ce o suprafață echivalentă este un teren necadastrat, adică pe care nu e înscris niciun proprietar.

Până în 2010, cei doi soți au menționat în declarațiile de avere că dețin un singur teren, cel de 380 mp din jurul vilei, care însă din 2011 a crescut brusc la 800 mp! „A fost un proces colectiv, prin care s-a stabilit că fiecare vecin de aici avem terenul până în albia Crișului”, s-a rezumat să afirme Adina Cioflan, interpelată de BIHOREANUL pe această temă. De ce nu s-a înscris în CF nu a mai zis.

Explicația cea mai probabilă e că terenul care se întinde până la mal nu a aparținut niciodată soților Cioflan, ci a fost domeniu public, vechea albie a Crișului Repede, pe care s-au împroprietărit folosindu-se de o chichiță juridică: Legea Apelor, coroborată cu așa-numitul principiu al accesiunii din Codul Civil, permite ca un teren eliberat prin retragerea unei ape să intre în patrimoniul proprietarului riveran.


DUBLĂ PROBLEMĂ. ABA Crișuri trebuie să lămurească două probleme care țin de soții Cioflan: legalitatea pontonului amenajat pe malul râului și limita proprietății acestora. Harta cadastrală arată că aceștia sunt întăbulați pe un teren de doar 380 mp, dar folosesc toată porțiunea de pământ până la râu, fără a fi înscriși ca proprietari în CF

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!