În pofida estimărilor că valul de viroze se va domoli în prima decadă a acestei luni, mii de noi îmbolnăviri continuă să fie diagnosticate în Bihor în fiecare săptămână. În județ au fost descoperite noi cazuri de gripă, totalul din acest sezon, încă neîncheiat, fiind de peste patru ori mai mare decât în întregul sezon precedent, arată Direcția de Sănătate Publică Bihor.  

Potrivit DSP, în ultimele cinci zile au fost confirmate prin analize de laborator la Institutul Cantacuzino încă 5 gripe, ceea ce ridică la 17 totalul din sezonul 2022-2023, cel din sezonul anterior, 2021-2022, fiind de numai 4 cazuri.

O problemă este că virozele afectează foarte mulți copii, din cele 5 persoane diagnosticate în ultima săptămână patru fiind copii cu vârste de 1 an, 4, 5 și 6 ani, care au necesitat îngrijiri în regim de spitalizare, la secția de Pediatrie a Spitalului Județean din Oradea, doi fiind încă internați. Celălalt bihorean la care a fost detectat virusul gripal în ultima săptămână este un bărbat de 63 ani, care a fost externat, însă, de la secția de Psihiatrie a acestui spital.

Amintim că, până în prezent, un singur caz de gripă s-a soldat în acest sezon cu decesul pacientului.

Evoluția infecțiilor acute ale căilor respiratorii superioare este și ea galopantă: în ultimele șapte zile, medicii de familie și spitalele din Bihor au raportat DSP 6.399 IACRS (față de 5.312 cu o săptămână înainte și respectiv 3.893 în același interval de timp din anul trecut).

La fel, sunt în creștere și pneumoniile și bronhopneumoniile, în intervalul 7-14 februarie fiind diagnosticate 1.055 persoane cu aceste afecțiuni în Bihor (față de 1.043 în săptămâna anterioară și respectiv 849 în săptămâna corespondentă a anului trecut). Și gravitatea acestor boli se arată mai mare: în ultimele șapte zile au necesitat internarea în spitale 137 bihoreni cu pneumonii (față de 98 cu o săptămână înainte și respectiv 86 în aceeași săptămână a anului 2022).

Partea bună este că în Bihor nu par să se răspândească dublele infectări provocate atât de virusurile gripale, cât și de coronovarisul SARS-CoV-2, în județ fiind găsit până acum un singur caz de Flurona.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!