Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat luni în faţa Comisiei Juridice a Senatului României - la dezbaterea legii carantinei - că i-au fost aduse la cunoştinţă trei cazuri din Bucureşti ale unor pacienţi uşor simptomatici care au refuzat internarea şi starea lor s-a agravat. Unul este în stare comatoasă, iar altul a fost găsit în stop cardiac.

"Problema - şi deja vedem efectele ei - este definiţia clară din înţelesul medicului sau a pacientului, a bolnavului asimptomatic sau uşor simptomatic, pentru că într-adevăr vin acum pacienţi şi refuză internarea, fiind uşor simptomatici, neluând în considerare sfatul medicului că ei au şi alte probleme şi pot să se agraveze şi au fost aduse astăzi la cunoştinţa mea trei cazuri de la colegii de la UPU-SMURD Bucureşti. Ultimul caz este acum câteva zeci de minute la care au intervenit. (...) COVID pozitiv, externat la cerere de la Colentina, cu simptome minore la data de 6, acum este cu oxigenare 70%, (...) cu Glasgow scor 8, adică comatos şi s-a trimis în Terapie intensivă ca să poată să-l asiste şi să vadă dacă poate să-l scoată sau nu. Pe altul, acum o zi sau două, tot acelaşi serviciu l-a găsit acasă în stop cardiac şi echipele se expun resuscitând aceşti pacienţi care refuză internarea cu simptome uşoare şi merg acasă, se agravează, nu sunt monitorizaţi adecvat, nu spun medicilor care este starea lor şi că starea lor se agravează, se ţin până în ultimul moment şi familia lor dă telefon la 112 să spună că bolnavul este agravat", a afirmat Arafat, potrivit Agerpres.ro.

În aceeaşi intervenţie, el a mai spus că un studiu realizat de prestigioasa Universitate Yale arată că peste 50% din infecţiile cu COVID sunt cauzate de asimptomatici.

Arafat a indicat că, în alte state, în cazul pacienţilor asimptomatici s-au folosit spaţii alternative, lăsarea acestora la domiciliu şi internarea, în prima fază.

"Îl laşi acasă cu simptome uşoare, după trei-patru zile bolnavul este în stop cardiac şi asta înseamnă că noi ne-am riscat viaţa mult mai mult, pentru că până intervine serviciul de urgenţă, până îl resuscitează, până îl duce la spital... dacă era în spital îl depistau mult mai repede şi îi salvau viaţa. Asta este informaţia care trebuie să ajungă la populaţie. Să nu inducem în eroare populaţia că noi îi închidem în puşcărie că sunt cu simptome uşoare fără să-i zicem "atenţie, că dacă mergeţi acasă nimeni nu garantează că după două-trei zile nu veţi fi în stop cardiac"", a spus Arafat.

Pe de altă parte, în România continuă aglomerarea spitalelor şi secţiilor cu pacienţi Covid-19. Spre exemplu, la Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş" din Timişoara mai sunt câteva locuri libere pentru pacienţii cu COVID-19. Managerul spitalului, Cristian Oancea, susţine că în jur de 70% dintre pacienţii din ultima perioadă cred în teoria conspiraţiei şi spune că medicii nu mai au cu cine să se lupte şi sunt dezarmaţi, pentru că "munca lor s-a dus pe apa Sâmbetei". În acest context, el transmite un mesaj dur: "Îi aşteptăm în spitale, unde avem şi lumânări", notează Opinia Timişoarei.

Liderul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a declarat luni că lumea nu va reveni "la vechea normalitate într-un viitor previzibil", după o zi în care s-a înregistrat un record de noi cazuri de coronavirus, 230.000, relatează AFP.

"Virusul rămâne duşmanul public numărul unu, dar acţiunile multor guverne şi oameni nu reflectă acest lucru", a declarat pentru mass-media directorul general OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus, spunând că "prea multe ţări urmează direcţia greşită".

"Mesajele contradictorii din partea liderilor subminează ingredientul esenţial al oricărui răspuns: încrederea", a adăugat el, potrivit Hotnews.ro.

"Dacă principiile de bază nu sunt respectate, această pandemie nu poate merge decât într-o singură direcţie. Se va înrăutăţi", a avertizat şeful OMS.