Lunea trecută, la propunerea Comitetului Director, managerul Spitalului Municipal din Oradea, Maria Silaghi, a emis o dispoziţie de bun-simţ, ce prevedea că orice angajat care se întoarce din concediu trebuie să facă un test Covid pe cheltuiala sa, la un tarif de doar 100 lei, adică jumătate din cel practicat pentru orice alt cetăţean.

Ei, bine, în aceeaşi zi, dispoziţia a şi fost, însă, retrasă, iar asta după ce mai mulţi angajaţi au făcut gură, acuzând conducerea că le smulge bănuţii din buzunare deşi, cum se ştie, la întoarcerea din concediu nimeni nu mai are parale.

Culmea e că o parte din personalul Spitalului Municipal, unitate care tratează cazuri Covid, primeşte lunar un bonus echivalent a 500 euro, dar consideră mult prea scumpă plata la jumătate a unui test care să arate că nu s-a pricopsit cu Covid pe la mare ori la munte. Pe de altă parte, există și categoria de angajați care au venituri modeste și se simt nedreptățiți.

Cert e că managerul şi Comitetul Director au cedat şi au anulat decizia, ca să nu iasă „scandal”, adică ceva la care românul, fie el şi medic, se pricepe foarte bine, mai ales când e vorba de propriile buzunare.

UPDATE: „Sucire” pe jumătate

Pentru că Spitalul Municipal nu putea plăti în locul angajaţilor testarea Covid la revenirea din concedii, dar pentru că, pe de altă parte, nici nu putea permite ca aceştia să-şi reia programul de lucru fără a fi testaţi, cu riscul ca unii dintre ei să-şi infecteze colegii şi pe pacienţi, după o săptămână, pe 20 iulie, chestiunea a fost soluţionată cu un compromis.

Concret, salariaţii ce revin din concedii fac un test pooling, iar dacă rezultatul analizării eşantionului iese pozitiv, fiecare este obligat să îşi facă un test individual, la tariful înjumătăţit, de numai 100 lei, plătind, aşadar, doar reactivii.

Deocamdată, spune managerul spitalului, Maria Silaghi, nu sunt salariaţi care să conteste noua reglementare, menită să asigure protecţia personalului şi a bolnavilor cu costuri împărţite între angajator şi angajaţi. Dar la cât de „revoluţionari” sunt românii, Bihorel nu exclude ca şi noua regulă să fie valabilă doar câteva zile...