Dacă toate instituţiile ar avea aşa viteză de reacţie precum Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), chiar s-ar alege praful de tot.

Pe 13 ianuarie, BIHOREANUL a sesizat filiala judeţeană a ANANP, arătând că în aria protejată de la Betfia, adică la doi paşi de instituţia care își are sediul la parterul Primăriei Sânmartin, şoferii de ATV brăzdează „craterul”, în căutare de senzaţii tari, lăsând în urmă doar noroaie.

Pentru că au fost surprinşi într-o filmare de un cititor, ziarul a transmis imaginile instituţiei care trebuie să aibă în grijă ariile protejate, cerând un răspuns privind sancţiunile pe care le riscă aceşti şoferi şi măsurile pe care le ia efectiv Agenţia, așa încât asemenea incidente, clar vătămătoare pentru natură, să nu se mai repete.

Răspunsul a venit abia pe 6 aprilie, adică după trei luni, şi nu pentru că instituția ar fi făcut vreo investigaţie majoră. În documentul asumat de directorul Remus Raţ (foto), Agenţia se rezumă să precizeze că faptele semnalate sunt contravenţii care trebuie sancţionate, că angajaţii s-au dus în control „preventiv” şi că, pe viitor, „ANANP central va analiza oportunitatea” unor controale comune cu Poliţia, Jandarmeria şi Garda de Mediu, ca să-i poată amenda „în fapt” pe vinovaţi.

Bihorel crede că, întâi de toate, ar trebui „analizaţi” angajaţii plătiţi din bani publici...