După ce DNA a solicitat Senatului acordul pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru PSD al Sănătăţii, orădeanul Florian Bodog, Biroul permanent al forului a cerut Comisiei juridice să facă o evaluare preliminară până marţi, scrie G4media.ro.

"Biroul permanent a decis să transmită Comisiei juridice, conform procedurii, această cerere a Parchetului General. Până luni, Comisia juridică va face o evaluare preliminară asupra solicitării, urmând să înceapă lucrul pe fond. Conform regulamentului, în 14 zile, Comisia juridică trebuie să prezinte raportul Biroului permanent şi apoi să fie transmis plenului pentru votul final", a declarat preşedintele Senatului, Anca Dragu, vineri, după şedinţa Biroului permanent.

Întrebată dacă este posibil ca întreaga procedură să fie finalizată săptămâna viitoare, Dragu a spus: "Este posibil, dar legea ne dă un termen de 14 zile. Este o săptămână destul de aglomerată. Vom vedea ce decide Comisia juridică".

A semnat în locul consilierei

Bodog este bănuit de procurorii anticorupţie că a angajat fictiv la Minister o consilieră din Oradea, pe numele ei Olivia Baciu, care nici n-a mers la Bucureşti, dar a încasat salariul timp de un an.

Dacă colegii lui din Parlament îşi vor da avizul, senatorul Bodog va fi cercetat pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (12 acte materiale), fals intelectual, în formă continuată (12 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată (trei infracţiuni). 

"Solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie referitoare la efectuarea urmăririi penale faţă de persoana respectivă are în vedere faptul că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă că demnitarul ar fi acţionat în mod direct pentru ca o persoană angajată în funcţia de consilier personal să îşi încaseze drepturile salariale pe o perioadă de 12 luni fără să se fi prezentat la serviciu şi fără să fi prestat activităţile la care era obligată prin contract; totodată, deoarece aceasta nu era prezentă fizic la locul de muncă, demnitarul ar fi semnat în locul persoanei respective o serie de acte", se arată în comunicatul DNA.

Procurorii anticorupţie au mai făcut o cerere similară către Senatul României în vara anului 2019, respinsă în luna septembrie a aceluiaşi an. Acum, DNA a revenit cu solicitarea, pe motiv că a obţinut noi indicii privind faptele de corupţie comise de politician.