Pe 5 noiembrie 1999, cu Marius Vizer la conducere, clubul Liberty reuşea una dintre marile performanţe din istoria sportului românesc, cucerirea Cupei Campionilor Europeni. La judo.

Întrebat mereu despre fotbal, Vizer a evitat în acea perioadă să se implice în sportul rege. Până într-o zi, când le-a spus apropiaţilor: "Gata, hai să promovăm FC Bihor". Şi s-a ţinut de cuvânt. Astăzi cere din nou conducerea clubului...

Victorie!

Strategia era clară: în trei ani echipa trebuia să ajungă în prima ligă. Primul pas a fost făcut la finele turului de campionat 2000-2001 când FC Bihor a fost preluat de Marius Vizer. Echipa se afla în partea a doua a clasamentului, dar avea să încheie sezonul pe un incredibil loc 4 şi o serie de 12 jocuri fără înfrângere, sub bagheta lui Ioan Andone. Sezonul următor a reprezentat o bătălie în care FC Bihor a fost la un moment dat pe primul loc, în minutul 16 al meciului cu FC Baia Mare, dar a pierdut cu 1-2 marele derby şi a prins ultima poziţie a podiumului, după UTA şi FC Baia Mare.

Al treilea şi ultimul sezon al lui Vizer la FC Bihor a fost cel mai fructuos. Orădenii au reuşit să încheie campionatul pe locul doi, după Unirea Alba Iulia, şi să prindă barajul de promovare contra Oţelului Galaţi. Prima manşă avea să fie pierdută cu 1-2 la Galaţi, dar returul de la Oradea a intrat în istorie. Cu 25.000 de orădeni în tribune - ultima dată când stadionul a găzduit atâţia spectatori -, orădenii, conduşi cu 0-1, au revenit şi s-au impus după prelungiri. "Golul de aur" a fost reuşit de Bogdan Vrăjitoarea, cel care a marcat de altfel toate golurile echipei orădene din dubla cu gălăţenii.

Victoria a scos oraşul în stradă. Au fost momente de euforie aşa cum au mai trăit orădenii doar la evenimentele din decembrie 1989 sau la marile performanţe ale "Generaţiei de Aur". Seara care a urmat marii promovări a prilejuit întâlnirea dintre Marius Vizer şi oficialităţile locale. Zâmbetul, însă, dispăruse de pe faţa tuturor. Urma greul păstrării locului câştigat...

La răscruce de vânturi

Părţile nu s-au înţeles la o continuare a colaborării. Marius Vizer a plecat de la FC Bihor, Primăria a preluat echipa, iar soarta a fost nemiloasă. În timp ce Vizer îşi deschidea la Salonta Centrul de Fotbal Liberty şi înfiinţa o echipă de Liga a IV-a, clubul orădean retrograda din prima ligă la finele sezonului. La numai un an, Liberty, care luase locul celor de la CSM Medgidia, era deja în Liga II, exact acolo unde ajunsese şi FC Bihor după un parcurs dezastruos în primul eşalon.

Ironia sorţii, încă din prima etapă a sezonului 2004-2005 FC Bihor şi Liberty s-au întâlnit în meci direct, pe Stadionul Municipal. Vizer devenise de-acum adversarul orădenilor! Partida s-a încheiat la egalitate, 1-1, surprinzător, pentru că echipa gazdelor era mare favorită. Din acel moment s-a născut rivalitatea care a dat mai tot timpul câştig de cauză salontanilor. "Numai pe Bihorul nu vreau să-l bat, dar ce să fac? Să le spun băieţilor să nu joace? Îmi este drag dar îmi este şi adversar, aşa că trebuie să-l bat", spunea Vizer. Şi s-a ţinut de cuvânt, Liberty terminând, de fiecare dată, în faţa lui FC Bihor...

În sezonul 2005-2006 s-a dus cel mai aprig război între cele două cluburi. Orădenii au câştigat în Cupa României, chiar la Salonta, cu 3-0. La o săptămână distanţă, în campionat, salontanii au aliniat altă echipă care s-a impus cu 1-0 sub comanda lui Adrian Văsâi. După această victorie Liberty şi-a păstrat 12 etape invincibilitatea, iar finalul de sezon a găsit echipele apropiate ca punctaj. Bihorul s-a impus în retur cu 2-1 dar Liberty a încheiat sezonul pe primul loc, iar orădenii au fost nevoiţi să se mulţumească cu locul secund. Roş-albaştrii au mers la baraj, însă nu au reuşit decât să dezamăgească în faţa echipelor Forex şi Unirea Urziceni.

Oferte peste oferte

Chiar înainte de a promova în prima ligă, Marius Vizer şi-a îndreptat atenţia spre Primăria Oradea, oferindu-i şansa de a prelua locul lui Liberty. "Încă nu aţi promovat", i s-a răspuns. La două săptămâni distanţă, Liberty promova de-adevăratelea, iar Bihorul era ciuca bătăilor la barajul de la Bucureşti. Vizer şi-a reînnoit oferta. "Idealul este ca din două echipe să facem una puternică, iar cu centrul de fotbal în spate am avea asigurat viitorul ani de zile". Oficialităţile l-au tratat cu refuz aşa că a cedat locul clubului UTA condus de prietenul său, Sandu Ion. Arădenii, care retrogradaseră în Liga a III-a, s-au trezit, peste noapte, cu echipă în prima ligă!

Vizer nu a renunţat la ideea parteneriatului cu FC Bihor, dar în fiecare sezon oferta lui s-a lovit de refuzul finanţatorilor: Consiliul Local Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor. Ultimele discuţii au fost purtate în urmă cu o lună şi, pentru că nu au avut finalitate, patronul clubului Liberty a pus un termen limită. "Dacă până luni nu primesc un răspuns, nu mă mai interesează", a declarat Marius Vizer joia trecută.

Să batem palma...

Vineri, Adunarea Generală a Acţionarilor FC Bihor şi-a dat acordul de principiu pentru un parteneriat între cele două cluburi pe termen de un an. Detaliile înţelegerii ar urma să fie perfectate în cursul acestei săptămâni în urma întâlnirii de luni dintre Marius Vizer şi oficialii clubului orădean. Teoretic nu ar exista impedimente majore.

Surse apropiate clubului spun că Vizer a cerut patronilor FC Bihor să investească împreună un milion de lei pe an faţă de 2 milioane cât şi-au asumat anul acesta prin buget, patronul CF Liberty urmând să participe cu aceeaşi sumă. Omul de sport mai cere plata la zi a restanţelor faţă de jucători şi antrenori, de circa o jumătate de milion de lei, pentru a stinge orice conflict în club, şi vrea putere deplină în numirea Comitetului Director, pentru a avea în mână managementul clubului.

Pe de cealaltă parte, finanţatorii roş-albaştrilor îi cer lui Marius Vizer o delimitare clară a sumelor provenite din bani publici, ca să existe un control riguros asupra lor, şi o implicare directă a omului de sport în managementul clubului, pentru a aduce echipa la promovoarea în prima ligă deja în termen de un an. Acum 7 ani a demonstrat că se poate, deci s-o mai facă o dată!


14 baraj.jpgMO(NU)MENTUL FOTBALULUI ORĂDEAN

Mai tare ca Oţelul

Meciul retur cu Oţelul Galaţi disputat în iunie 2003, a fost cel mai important joc găzduit de Stadionul Municipal în era post-decembristă. A fost pentru ultima dată când spectatorilor li s-a permis accesul la tribuna a II-a care primise "cod roşu". Organizatorii au făcut apeluri repetate la suporteri să nu sară în momentele de bucurie, de teamă că tribuna va ceda sub sarcină.

"Vom construi, în cel mai scurt timp, o altă tribună a II-a", promiteau la acea dată oficialităţile locale. După 7 ani, tribuna arată însă la fel şi tinde să devină o ruină contemporană unor vremuri de legendă. "Partida cu Oţelul Galaţi reprezintă pentru suporterii bihoreni poate cel mai important moment pe care l-au trăit după 1990. Mi-aş dori ca, împreună, să mai avem parte de bucurii dar nu depinde numai de mine", spune acum Marius Vizer.  

Eroii meciului din iunie 2003 au fost: Rotaru - Fl. Lazăr, Zaha, Cr. Munteanu - Gado (65 Mihuţ), Naidin (63 Fele), Dumitra (căpitan), Fl. Călin (67 Lungan), Sfârlea - Csehi şi Vrăjitoarea. Coţan şi Keseru nu au jucat, fiind accidentaţi.


INSOLVENŢĂ!

1.000.000 de lei a acumulat ca datorie FC Bihor faţă de angajaţi, furnizori şi bugetul de stat