Penitenciarul Oradea a anunţat că, joia viitoare, adică pe 30 iunie, orădenii vor putea vedea ce înseamnă viaţa după gratii în cadrul Zilei Porţilor Deschise, un eveniment organizat din nou după o pauză de câţiva ani.

Participanţii vor putea vedea cum arată o celulă, cum arată spaţiul comun din închisoare, ce activităţi fac deţinuţii şi cum se pregătesc pentru a fi reintegraţi în societate.

"Cu acest prilej, instituţia noastră invită membrii de familie ai personalului unităţii, aparţinători ai deţinuţilor, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai mass-media locale şi centrale, ONG-urile şi instituţii partenere, la un tur de vizitare a celor mai reprezentative locuri din penitenciar", se arată în invitaţia trimisă de purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Oradea, Adina Bîrda.

Potrivit acesteia, scopul activităţii este acela de a prezenta penitenciarul şi activităţile desfăşurate zilnic de către personalul unităţii, precum şi activităţile şi programele în care sunt implicate persoanele private de libertate în vederea pregătirii pentru reintegrarea în societate.

De la ora 9 este programat un tur dedicat mass-mediei, urmat de trei tururi pentru ceilalţi curioşi, programate pentru orele 11, 14, respectiv 16. "Participanţii  la eveniment trebuie să aibă asupra lor un act de identitate valabil (cu fotografie). Accesul în locul de deţinere presupune ca persoanele vizitatoare să se supună controlului anti-terorist şi să predea, pentru a fi păstrate pe toată durata vizitei, bunurile şi obiectele interzise (telefoane mobile şi componente sau accesorii ale acestora, obiecte ascuţite sau contondente, băuturi alcoolice, precum şi alte obiecte sau substanţe interzise)", a mai precizat purtătoarea de cuvânt a Penitenciarului. Pentru buna desfăşurare a activităţilor, orădenii care doresc să viziteze Penitenciarul sunt rugaţi să se prezinte cu 15 minute mai devreme.

Pe de altă parte, cu două zile mai devreme, adică pe 28 iunie, de la ora 10, la Sala Florica Ungur va avea loc o întâlnire în cadrul proiectului "Biblioteca vie", iniţiat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Proiectul are ca scop prezentarea obiectivă a unor aspecte specifice mediului penitenciar, prin prisma unor actori direcţi, cum ar fi angajaţii Penitenciarului şi chiar deţinuţii, creându-se astfel premisele necesare reducerii prejudecăţilor şi stereotipurilor referitoare la sistemul penitenciar.