Chiar dacă festivalurile tradiţionale de toamnă au fost ba anulate, ba amânate din cauza pandemiei de Covid-19, orădenii au motive întemeiate să iasă din case şi să descopere... alte lumi.

Luna aceasta, Muzeul Ţării Crişurilor a deschis mai multe expoziţii valoroase în noua "casă" de pe strada Armatei Române, în timp ce Muzeul oraşului Oradea şi-a adăugat în portofoliu una care prezintă cum se desfăşurau festinurile culinare la curţile principilor Transilvaniei.

Din nou la vedere

După investiţii din fonduri europene, Muzeul Ţării Crişurilor a redeschis, parţial, expoziţiile permanente. Astfel, din luna octombrie, vizitatorii pot vedea exponate de excepţie, puse în valoare în secţiile de Ştiinţele Naturii, Arheologie (Preistorie şi Antichitate) şi Istorie (Evul Mediu), amenajate la parterul şi etajul I ale clădirii fostei garnizoane. Soluţiile muzeo-tehnice alese sunt de ultimă generaţie: touchscreen-uri, sisteme multimedia, animaţie 3D...

Aşadar, cei care trec porţile MŢC pot vizita Lapidariul care prezintă fragmente de coloane, ancadramente de la ferestre, nervuri şi fragmente de statui, rod al cercetărilor arheologice efectuate de specialiştii muzeului orădean inclusiv de la finele secolului al XIX-lea. Lapidariul mai prezintă, pe lângă piesele de arhitectură, şi machete care reconstituie monumente medievale din Bihor, iar fiecare dintre acestea este însoţită de un film ce oferă informaţii legate de istorie, stilul de construcţie şi decoraţiuni.

Tunelul timpului

Cea de-a doua expoziţie, la secţia de Ştiinţele Naturii, este structurată pe trei părţi. Prima este Tunelul timpului, care prezintă o serie de panouri despre evoluţia vieţii, din Precambrian, când au apărut primele vietăţi pe Terra, erele dinozaurilor, Jurasic şi Cretacic, până la apariţia primilor oameni, acum peste 200.000 de ani. Sunt expuse şi fosile autentice din diverse perioade, o parte dintre acestea fiind descoperite în Bihor, altele fiind aduse din Europa, America şi Africa.

A doua parte este cea de paleontologie - geologie, unde orădenii şi turiştii pot vedea expus scheletul de mamut descoperit în Oradea, reconstituirea, la o scară mică, a unei balene preistorice, fragmente de schelet ale unor dinozauri descoperiţi în Bihor, dar şi un film menit să creeze vizitatorilor o imagine cât mai reală a mamuţilor care trăiau pe Terra. Una dintre săli a fost amenajată sub forma unei peşteri, unde a fost expus şi un schelet complet al unui urs descoperit în Bihor.

În cea de-a treia zonă, cea de biologie, sunt reproduse biotopuri care prezintă totodată plantele şi animale specifice fiecăruia.

Pe vremuri...

Din 1 octombrie, la MŢC se poate vizita şi expoziţia permanentă a secţiilor de Arheologie şi Istorie. Aceasta reliefează, prin obiecte de patrimoniu, dar şi informaţii dispuse pe monitoare touchscreen, trecutul istoric al Ţării Crişurilor, din preistorie până la sfârşitul Evului Mediu. O sală prezintă viaţa şi locuirea umană din paleolitic, neolitic şi eneolitic, iar o alta, epoca bronzului, cu artefacte valoroase descoperite în situri arheologice din Bihor.

Alte săli arată cea de-a doua perioadă a epocii fierului şi perioada daco-romană. Civilizaţia dacică este ilustrată prin vase şi unelte, arme, obiecte de port şi de podoabă. În sălile dedicate Evului Mediu ies în evidenţă tezaurul de vase din argint descoperit la Tăuteu (prezent pentru prima oară într-o expoziţie permanentă a Muzeului), o replică a unui atelier de prelucrat piepteni, reconstituirea unui bordei din acea perioadă şi rezultatele cercetărilor făcute în Cetatea Biharia. O altă atracţie este reconstituirea unei săli princiare dintr-o cetate medievală, în care sunt prezentate piese de armură şi arme.

La masa principilor

Şi Muzeul oraşului Oradea din Cetate are atracţii deosebite. Pe lângă cele deja deschise publicului - cum ar fi "Arta de a dărui. Picasso, Matisse, Dali şi Klimt" şi "100 de ani de la vizita Familiei Regale la Oradea" -, pe 11 octombrie a fost vernisată expoziţia "Bucătăria medievală. Răsfăţ culinar la curtea principilor Transilvaniei". Adusă la Oradea în colaborare cu Muzeul Naţional Brukenthal, expoziţia prezintă o istorie a evoluţiei veselei şi tacâmurilor folosite în spaţiul european, la trecerea dintre medieval şi modern.

"De la servirea mâncării pe felii de pâine uscată, până la folosirea vaselor speciale pentru păstrarea temperaturii calde sau reci a mâncării, poveştile cuprinse în această expoziţie urmăresc evoluţia cuţitului de la armă-tacâm la stadiul de cuţit de masă, materialele alese în producerea lingurilor sau povestea Cenuşăresei tacâmurilor - furculiţa, a cărei folosire generalizată a reuşit abia în era industrializării", transmit organizatorii.

De asemenea, expoziţia subliniază felul în care statutul social era reliefat prin instrumentarul de masă. Astfel, sunt prezentate piese din argint, cupru şi oţel din colecţiile Muzeului de Istorie - Casa Altemberger, datate în secolele XVI - XIX. Noua expoziţie este una temporară, ea putând fi admirată până pe 11 februarie 2021. Deci e timp destul să o poată vedea toţi curioşii...