Scriitoarea britanică Nicola Wilson, autoarea piesei "Noduri şi plăci", pusă în scenă în această stagiune la Teatrul Regina Maria, a văzut, miercuri seară spectacolul de la Oradea declarându-se încântată de interpretarea actorilor şi de elementele vizuale alese de echipa de creaţie.

Subiect delicat

După spectacol, scriitoarea a vorbit cu zeci de curioşi despre piesa sa care tratează subiectul bolii Alzheimer. La discuţie a fost prezent şi regizorul spectacolului, Horia Suru, împreună cu actorii din distribuţie.

Autoarea a vorbit despre teatru şi despre felul în care aceasta i-a influenţat ulterior cariera de dramaturg. De asemenea, ea a răspuns întrebărilor venite din public pe marginea subiectului piesei.

"Noduri şi plăci" tratează subiectul bolii Alzheimer familială, accentul fiind pus pe capacitatea omului de a se sustrage din situaţii dramatice prin umor, autoironie şi optimism. Spectacolul trupei Iosif Vulcan ilustrează, într-o manieră captivantă, momente din viaţa Verei, care se află la diferite etape ale mentalităţii şi la diferite vârste.

Titlul original a fost înlocuit de acronimul "F.A.D.", care înseamnă Familial Alzheimer`s Disease şi se referă la o subcategorie a bolii Alzheimer caracterizată prin debutul precoce şi prin faptul că gena este transmisă ereditar.

Impresionată de spectacol

Nicola Wilson a participat, joi, la o întâlnire cu presa în care a reiterat că a fost încântată de spectacolul realizat de Teatrul Regina Maria după piesa sa. "Am fost entuziasmată să văd o nouă interpretare a piesei mele şi să văd ce îi vor aduce acesteia noi actori şi un nou regizor, într-un teatru atât de prestigios. A fost chiar o onoare pentru mine", a spus scriitoarea.

Datorită prezenţei ei, reprezentaţia "Noduri şi plăci" de miercuri seară a avut supratitrare în limba engleză.

"Mi-a plăcut mult. A fost o energie diferită decât cea a producţiei din Londra. Mi-au plăcut foarte mult dansurile din spectacolul de la Oradea", a spus Nicola Wilson.

Întâlniri cu creatorii

Acest gen de întâlnire face parte dintr-un program care a fost iniţiat odată cu spectacolul "Cheia", în direcţia de scenă a lui Victor Ioan Frunză, la premiera căruia a participat autorul textului, András Forgách, iar următorul eveniment de această natură a avut loc la premiera spectacolului "Cabaretul Dada", în regia Ancăi Bradu, la care a fost invitat reputatul dramaturg român Matei Vişniec.

Teatrul Regina Maria vrea să continue acest proiect care încurajează atât întâlnirea dintre dramaturgi, echipa de creaţie şi actorii care fac parte din distribuţie, cât şi consolidarea relaţiei dintre actori şi spectatori.