Președintele Klaus Iohannis a făcut marți o vizită la Spitalul Floreasca, unde sunt internate mai multe victime ale incendiului de la Crevedia. Gestul de imagine i-a fost „șifonat” însă. Președintele a fost luat la rost atât de protestatarul Marian „Ceauşescu”, care i-a reproşat că „ţine în braţe corupţia”, cât și de fiica unei paciente, supărată că, din cauza vizitei, nu a fost lăsată să intre la mama ei, dar și de condițiile din spital.

Întâmpinat de Ceaușescu

Dintre victimele incendiului de la stația GPL din Crevedia, la Spitalul Floreasca sunt internați doi pacienți în stare critică, intubați și ventilați mecanic, și 11 în stare medie sau ușoară sunt internați la Floreasca, potrivit unui bilanț actualizat al Ministerului Sănătății.

Marți, președintele a avut prima ieșire publică legată de tragedie, după ce sâmbătă a transmis pe Facebook condoleanțe familiilor îndurerate, însănătoșire grabnică răniților și cerea „demarată rapid” o anchetă pentru a afla dacă legea și regulile au fost încălcate.

Felul în care și-a făcut apariția a fost taxat.

Încă de la intrare, pe lângă jurnaliști, Iohannis a fost așteptat de protestatarul Marian „Ceauşescu”, care i-a reproşat că „ţine în braţe corupţia”. 

„Avem preşedinte? Aţi venit ca turist sau ca preşedinte? Că în ultimii trei ani nu prea v-am mai văzut. Avem şi noi preşedinte?”, a spus el, conform HotNews.ro (video jos).

Vizita lui Iohannis a produs revoltă și în rândul unor aparținători care au fost daţi afară din spital şi nu au fost lăsaţi să intre la rude. Este şi cazul unei femei a cărei mamă, care avea nevoie de un consult oncologic de urgenţă, a fost pusă pe lista de aşteptare de la ora 11, scrie Antena3.

„Suntem umiliţi şi daţi afară din spital? Pentru ce? Ca să aștept să vină Iohannis şi mama stă de la 11 să aștepte salvarea să o ducă acasă? Nu m-ați lăsat cu o pereche de pampers să-i aduc să o schimbe și voi îl aplaudaţi pe Iohannis? Rușine poporului român, rușine toleranței, rușine vouă că stați în tăcere și acceptați voi această umilință! Nu faceți nimic pentru noi și generațiile viitoare! Doar sunteți martori tăcuți. Rușine poporului român”, s-a dezlănțuit femeia revoltată.

Nervoasă, aceasta a turuit apoi în fața camerelor de filmat despre umilințe și condițiile grele în care medicii, asistentele şi infirmierele lucrează fără sistem de ventilație. Mai mult, ea a încercat să îi propună preşedintelui să vadă condițiile adevărate din spital, acolo unde este internată şi mama ei.


Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Veniți pe secție să vedeți ce echipă de medici straluciți sunt la ortopedie! Medicii lucrează în condiții la 40 și ceva de grade în saloane pentru că nu funcționează sistemul de ventilație! Nu mai am forță să vă explic și să vă dau indicații legate de tratamentul medical pe care mama mea l-a primit. Au fost exemplari. Ştiți ce mă nemulțumește? Umilința pe care noi o tolerăm! Știți câți aparținători sunt acolo? O grămadă! Știți ce fac? Suportă în tăcere și plâng! Sistemul de ventilație este nefuncțional de multă vreme. Asistentele stau în niște condiții execrabile din punct de vedere al condițiilor de ventilație. Infirmierele de asemenea, curg transpirațiile pe ele ca să-i dea mamei mele medicație și să-i schimbe pampersul. Și vi se pare normal?”, a spus femeia.

Întrebată dacă are vreun mesaj de transmis președintelui, aceasta a spus sec: „Să stea doar două zile în salonul în care a stat mama. Asta îi doresc!” (reacția ei poate fi urmărită în înregistrarea de mai jos).

Poate promisiunile au fost prea mari

Klaus Iohannis i-a vizitat marți pe pompierii răniți internat în spital, iar la final a făcut mai multe declarații presei. 

„Am întâlnit două categorii de persoane pe care trebuie să recunosc că le admir și le stimez. Pompierii care au fost la intervenție, profesioniști, hotărâți, dăruiți, și care, din păcate, au fost răniți în cadrul acestei intervenții. Pe de altă parte, evident, medicii, întregul corp medical, care s-a mobilizat incredibil. Rapid de tot s-a mobilizat întregul spital, a preluat pacienții, i-a tratat și aceste intervenții foarte rapide cred că putem să spunem că au salvat vieți și destine. Și unii, și alții au toată aprecierea și admirația mea. Pe pacienți i-am întrebat și despre intervenție, am avut un dialog cu ei și le-am dorit însănătoșire grabnică. Iar pe cei din corpul medical i-am felicitat pentru munca pe care o fac nu doar acum, în fiecare zi”, a spus Klaus Iohannis.


Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Dacă în 2016, la tragedia Colectiv, era dur în declarațiile la adresa Guvernului, spunând chiar că a fost nevoie ca oameni să moară ca guvernul să demisioneze, de data aceasta, președintele este de părere că Executivul a luat măsurile necesare după exploziile de Crevedia, dar a precizat că după finalizarea anchetei, se poate face o analiză politică.

„E greu să accept explicații de genul că pe noi nu ne-a sesizat nimeni. Este greu de acceptat în cazuri precum Crevedia că cei de acolo nu au știut. Nu vreau să acuz pe nimeni, dar aștept ca instituțiile abilitate să vină cu explicații, ca cei vinovați să primească pedepse exemplare, iar acolo unde legile, procedurile nu sunt bune, acestea să fie lămurite, clarificate, pentru a preveni în viitor astfel de evenimente. Este inacceptabil să dăm din umeri și să mergem mai departe”, a mai spus el, între altele, conform Libertatea.ro.

„Progrese există, suntem încă departe de ce s-a promis la vremea Colectiv. Poate promisiunile au fost prea mari sau poate angajamentul unor persoane care trebuiau să miște lucruri a fost prea mic. Mai avem destul de mult de lucru”, a spus el, între altele.

Discursul integral, mai jos:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!