Papa Francisc s-a întâlnit duminică la Budapesta cu premierul ungar Viktor Orbán și cu președintele János Áder.

Cu ușile închise

Potrivit presei internaționale, Sfântul Părinte, aflat la prima ieșire în străinătate după operația de colon, a făcut o vizită cu ușile închise și de scurtă durată, pentru a nu aduce câștiguri de imagine premierului Orbán, față de are are păreri divergente cu privire la problema imigranților.

Conform unui comunicat al Sălii de Presă al Sfântului Scaun, Papa Francisc a decolat cu avionul de la Roma – Fiumicino la ora 6 și a aterizat la Budapesta la ora 7:45.

După primirea oficială, Sfântul Părinte s-a deplasat la Muzeul de Belle Arte pentru întâlnirea cu reprezentanții gazdelor.

Papa le-a dăruit liderilor maghiari un triptic și un tablou în mozaic după o lucrare în ulei a pictorului Ippolito Caffi (1809 - 1866) reprezentând mulțimea credincioșilor așteptând binecuvântarea Sfântului Părinte în Piața San Pietro.

„Vizita s-a desfășurat după programul prevăzut, într-un climat cordial, și s-a încheiat la ora 9:25”, au transmis comunicatorii Vaticanului.

La întâlnire au luat parte cardinalul secretar de Stat Pietro Parolin și arhiepiscopul Paul Richard Gallager.

„Un fitil care trebuie stins...”

Punctul culminant al vizitei Sfântului Părinte l-a constituit oficierea liturghiei de încheiere a Congresului Euharistic Internațional oficiată în Piața Eroilor din Budapesta, în prezența a mii de credincioși.

Ameninţarea antisemitismului care circulă încă în Europa şi în alte părţi și este un fitil care trebuie stins. Cel mai bun mijloc de a-l dezamorsa este de a lucra împreună într-un mod pozitiv şi de a promova fraternitatea”, a declarat cu această ocazie Papa Francisc.

Sfântul Părinte și-a încheiat vizita apostolică în Ungaria la ora 14.30 și a decolat spre Slovacia, unde va rămâne până pe 15 septembrie.