Premierul maghiar Viktor Orbán s-a aflat luni la Salonta, într-o vizită neanunțată public, pentru a participa la un eveniment de campanie electorală al UDMR Bihor, unde le-a spus oamenilor să voteze acest partid la alegerile europarlamentare, fără a se referi la alegerile locale din România, programate la aceeași dată.

În discursul său, Orbán a deplâns soarta minorității maghiare, spunând că este greu „să te trezeşti în fiecare zi că ceilalţi sunt în majoritate, într-o ţară care 1.000 ani a fost parte a Regatului ungar”.

„Aproape o chestiune de viață și de moarte”

Potrivit publicației Maszol.ro, premierul Ungriei a fost primit de președintele UDMR, Kelemen Hunor, și de primarul Salontei, László Török, la eveniment fiind prezenți și parlamentari UDMR din Bihor, Sălaj, Satu Mare, Arad și Timiș. Același portal de știri al comunității maghiare subliniază că a fost vorba despre un eveniment privat de campanie.

„Avem nevoie de reprezentarea UDMR în Parlamentul European. Vă îndemn să trimiteți cât mai mulți eurodeputați maghiari pro-pace în Parlamentul European, pentru că aceste alegeri ar putea decide dacă Europa poate ieși în sfârșit din acest război sau dacă va fi scufundată în el", a declarat Orbán la Salonta, potrivit Maszol.ro, publicație citată de Stiripesurse.ro. 

Orbán a insistat pe importanța alegerilor europarlamentare și pe importanța reprezentanților maghiari în Parlamentul European. „Dacă UDMR nu va fi în PE, atunci va fi o problemă”, a subliniat Orbán, după cum arată o înregistrare video publicată de site-ul maghiar.

„Pentru întreaga națiune maghiară, este aproape o chestiune de viață și de moarte să nu eșuăm la niște alegeri în care sarcina este să depășim pragul de 5% și să avem o voce internațională. Dacă există în sfârșit un loc unde cauza maghiară poate fi reprezentată și noi nu suntem capabili să trimitem un reprezentant, este o problemă, este un semn de slăbiciune. Iar adversarii noștri nu vor ezita să profite de acest lucru!", a mai declarat Orbán.

Orbán: Maghiarii vor pace

De asemenea, el s-a referit şi la războiul Rusia-Ucraina, subliniind importanța păcii, dar făcând referire și la un eventual război în care alianța NATO să fie implicată.

„Aceasta va fi o rundă de alegeri pentru PE, care, spre nenorocul nostru, poate fi decisiv în chestiunea păcii și a războiului. Nu știu cât de profund se dezbate la dvs. chestiunea păcii și a războiului, dar nu e nevoie de dezbateri mari, pentru ca omul să simtă din stomac și din simțuri că e o problemă mare. Pentru că dacă în politica europeană se aude de exemplu: misiunea NATO-Ucraina, atunci omul are un motiv serios ca să i se strângă stomacul”, a spus Orbán, citat de Maszol. 

G4Media.ro amintește că premierul Ungariei este singurul șef de stat sau de guvern din UE care a împiedicat adoptarea unor sancțiuni mai dure la adresa Rusiei și care se opune și acum trimiterii de sprijin vital pentru ca Ucraina să reziste în fața agresiunii ruse.

Liderul de la Budapesta i-a îndemnat pe salontanii prezenți la întâlnire să trimită etnici maghiari în Parlamentul European și pentru că există diferențe de pespectivă între politicienii români și cei maghiari în privința războiului, dând de înțeles că, în vreme ce primii contibuie la înarmarea ucrainenilor, cei din urmă vor pacea. 

„Chiar dacă între guvernul român și cel maghiar există o diferență în privința aprecierii războiului și a aprecierii păcii, eu vă rog să trimiteți câți mai mulți deputați maghiari pro pace în PE, pentru că e foarte ușor posibil ca aceste alegeri să decidă dacă Europa poate să rămână în afara războiului sau se poticnește în el”, a mai spus el, citat de G4Media.ro. 

„Guvernul României nu are niciun motiv să ne critice”

Premierul maghiar a făcut și comentarii despre relația Ungaria - România, susținând că autoritățile române nu au de ce să fie deranjate de poziția sa față de Rusia și de război, întrucât, pe de altă parte, Ungaria îl sprijină pe Iohannis pentru poziția de secretar general NATO și, totodată, sprijină aderarea țării noastre la Schengen.

Comentariile au fost făcute, însă, pe un ton ironic, căci în timp ce-și spunea discursul Orbán a cerut audienței aplauze pentru faptul că Ungaria îl susține pe Iohannis la șefia NATO, adăugând că „este un efort pentru noi”. 

„Desigur, guvernul României nu are niciun motiv să ne critice pe noi pentru că noi spunem altceva aici decât spun ei, pentru că în cele două cele mai importante deziderate naționale ale României, astăzi guvernul Ungariei sprijină guvernul României. Nu trebuie să ne dovedim buna-credință după această poziție, întrucât pentru poziția de secretar general al NATO suntem capabili și dispuși să-l sprijinim pe președintele României... Aplauze, vă rog. Este un efort pentru noi. Pe de altă parte, sprijinim cel mai important deziderat strategic național al României, adică statutul de membru Schengen. Deci, Ungaria sprijină cele mai importante două deziderate strategice naționale ale României, ca atare, pe această bază, pot să-mi permit, ca aici, în chestiunea războiului să formulez o opinie separată, și vă rog pe dvs. să nu trimiteți oameni pro război, ci pro pace în UE. Pentru noi maghiarii e cu atât mai important să rămânem în afara războiului pentru că toate probleme noastre provin din război”, a spus Viktor Orbán, citat de G4Media.ro. 

Pe pagina oficială a lui Viktor Orbán a fost publicată, luni, o fotografie de la întâlnirea electorală din Salonta, alături de mesajul „Numai pace! Numai FIDESZ!”. 

„Nu e ușor să suporți asta...”

În același discurs ținut la Salonta, premierul Ungariei s-a referit și la soarta minorităților maghiare din România, spunând că traiul lor nu este ușor, fără ca acest fragment să fie citat de presa centrală.

Mesajele sale apar, însă, într-o filmare publicată de Szabó Ödön pe Facebook, fiind transcrise de BIHOREANUL mai jos.

„Este greu să trăieşti ca minoritate. Să te trezeşti în fiecare zi că ceilalţi sunt în majoritate, într-o ţară care 1.000 ani a fost parte a Regatului ungar. Nu e uşor să trăieşti cu asta. Şi să suporţi asta. Şi să trăieşti asta în fiecare dimineaţă şi să-ţi educi copilul să fie maghiar. Doar e mai uşor - doar atunci se poate - dacă există o ţară mamă puternică. Care reprezintă ceva. Ceva important, ceva care e valoros, istoric. Majoritatea şi minoritatea este modul în care lumea se împarte pe orizontală. În lumea orizontală suntem mai puţini, şi nu există leac pentru asta. Noi trebuie să vedem structura verticală a acestei lumi. Că, pentru minoritate, există un singur medicament: să fim măreţi ca naţiune. Doar anul acesta am avut doi câştigători ai premiului Nobel şi cine ştie câţi medaliaţi de aur la olimpiade. Suntem o naţiune măreaţă!", a declarat Viktor Orbán.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!