Cel mai puternic om din Rusia, Vladimir Putin, a obţinut duminică seară 64,39 la sută din voturi după numărarea buletinelor din 50 la sută din secţiile de vot, conform cifrelor Comisiei electorale centrale difuzate la 22:20, ora României, relatează AFP, citat de Mediafax. Mai târziu, acesta a fost declarat câştigător cu acelaşi procent de peste 64% din voturi.

Putin este urmat de candidatul comunist Ghennadi Ziuganov, cu 17,6% din sufragii, şi de candidatul ultranaţionalist Vladimir Jirinovski, cu 7,8%. Independentul Mihail Prohorov are 7,5% din voturi, iar liberalul Serghei Mironov a primit 3,7% din sufragii.

Deşi o mare parte a voturilor nu au fost încă numărate, exit-poll-urile par să întărească rezultatele parţiale ale Comisiei elctorale.

Un sondaj realizat la ieşirea de la urne de institutul Vţiom îl credita pe Putin cu 58,3 la sută din voturi. Pe locul al treilea se află populistul Vladimir Jirinovski, cu 8 la sută, care l-a devansat pe miliardarul Mihail Prohorov (7,5 la sută) şi pe candidatul de centru Serghei Mironov (3,67 la sută).

Dacă sondajele la ieşirea de la urne se confirmă, Putin va obţine un mandat de şase ani la şefia statului. Dmitri Medvedev va fi numit premier, a anunţat Putin, rocada fiind de altfel aşteptată în întreaga lume.

Atât opoziţia liberală, care nu a avut un candidat la acest scrutin, cât şi comuniştii au acuzat fraudarea masivă a votului în favoarea lui Vladimir Putin. Presa şi obervatorii electorali au anunţat că votul multiplu a fost folosit pe scară largă în întreaga Rusie. Blogul Moscow Times a publicat câteva fotografii despre care spune că surprind alegători transportaţi cu autobuzul pentru a vota în mai multe secţii.

Opoziţia a anunţat că va ieşi luni în stradă pentru a contesta rezultatul alegerilor. Duminică seara, pieţele din Moscova au fost ocupate de zeci de mii de susţinători ai lui Putin care au ieşit pentru a sărbători victoria.

UPDATE:

În Cecenia, Vladimir Putin a obţinut 99,76 la sută din voturi. Ceilalţi patru candidaţi au obţinut scoruri cuprinse între 0,02 şi 0,03 la sută din voturi. În celelalte republici din Caucazul rus, regiune instabilă afectată de o rebeliune islamistă armată, Putin a obţinut, ca de obicei, scoruri record: 92 la sută în Inguşetia, 92,8 la sută în Daghestan şi 91,36 la sută în Karaceaevo-Cerkesia. În satul Gordeevski, din regiunea Briansk, Vladimir Putin a obţinut 100 la sută din voturi (faţă de 65,77 la sută la nivelul regiunii).

Alegerile prezidenţiale ruse au fost marcate de importante nereguli la numărarea voturilor, după o campanie clar orientată în favoarea premierului, au declarat luni observatorii electorali din cadrul OSCE. "Procesul s-a deteriorat la numărarea voturilor şi a fost evaluat negativ (de OSCE) în aproape o treime din birourile de vot din cauza neregulilor de procedură", a declarat OSCE într-un comunicat.

"Deşi candidaţii la alegerile prezidenţiale ruse au putut să îşi desfăşoare campania fără să fie împiedicaţi, condiţiile au fost clar orientate în favoarea unui candidat, premierul Vladimir Putin", au conchis observatorii internaţionali.

"Aceste alegeri au arătat că este un învingător clar cu o majoritate absolută, evitându-se un al doilea tur. Totuşi, opţiunile electorilor au fost limitate, concurenţa electorală nu a fost echitabilă şi a lipsit un arbitru independent", a adăugat OSCE referindu-se la Comisia Electorală Centrală.