Aflat de peste 18 ani la cârma Rusiei, Vladimir Putin a obţinut, duminică, un nou mandat de şase ani ca preşedinte. Televiziunea de stat a Federaţiei Ruse a prezentat un exit-poll potrivit căruia Putin a obţinut 73,9% din voturile exprimate. 

Scrutinul a fost unul fără surprize, cele mai recente sondaje prezentându-l pe Vladimir Putin ca favorit clar. De altfel, rezultatul obţinut duminică este mai mare decât scorul pe care l-a primit în 2012, scrie News.ro.

Duminică, unii observatori au avertizat că scrutinul este pătat de numeroase cazuri de introducere ilegală de buletine de vot în urne şi de alte nereguli.

Fost ofiţer KGB, aflat la conducerea ţării de peste 18 ani, Vladimir Putin încarnează, cu autoritate, ambiţia unei mari Rusii care-şi regăseşte puterea, scrie AFP, citată de News.ro.

Putin a depus eforturi să restaureze influenţa Rusiei în lume, aflată în dificultate după implozia URSS şi după anii haotici ai regimului lui Boris Elţîn.

Din 2015, intervenţia militară a Rusiei în Siria, în susţinerea regimului de la Damasc, a schimbat cursul războiului şi i-a permis lui Bashar al-Assad să rămână la putere, spre marea nemulţumire a Occidentalilor, oarecum depăşiţi.

Cu un an înainte, în 2014, el a anexat Peninsula ucraineană Crimeea, după ce a fost ocupată de trupe ruse şi în urma unui referendum considerat ilegal de către comunitatea internaţională.

Această operaţiune i-a sporit prestigiul acasă, dar a declanşat cea mai rea criză de la sfârşitul Războiului Rece între Rusia şi Occident, care acuză în plus Moscova că susţine militar şi financiar o rebeliune separatistă prorusă în estul Ucrainei, ceea ce Kremlinul dezminte.