În discursul anual despre starea naţiunii, care intervine cu mai puţin de trei săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale, preşedintele Vladimir Putin a anunţat că Rusia dezvoltă o rachetă, botezată Sarmat, care nu poate fi oprită de sistemele americane antirachetă. Noile tehnologii ruseşti în materie de armament nu au egal în lume, a subliniat liderul de la Kremlin.  

Preşedintele rus a declarat că Rusia a început dezvoltarea unei noi generaţii de rachete, subliniind totuşi că nu ameninţă pe nimeni şi nici nu intenţionează să atace pe cineva, în pofida dezvoltării armamentului strategic de înaltă precizie. „A început faza activă a testelor cu noul sistem de rachete care conţine o rachetă intercontinentală grea pe care am numit-o Sarmat. Acest sistem de rachete va înlocui sistemul Voievod creat în perioada URSS. Posibilităţile Sarmat sunt mult mai mari. Numărul şi puterea vectorilor de luptă sunt mai mari decât în cazul Voievod. Acest sistem poate fi utilizat în orice condiţii şi orice situaţie. Sarmat este o armă redutabilă. Sistemul de apărare antirachetă nu constituie un obstacol pentru ea", a avertizat Vladimir Putin.  

"Dar nu ne-am limitat la aceasta. Am început să dezvoltăm sisteme care nu utilizează în general o traiectorie balistică. O rachetă de croazieră la joasă altitudine cu o încărcătură nucleară şi o traiectorie imprevizibilă este invulnerabilă pentru toate sistemele existente de apărare antirachetă", a afirmat preşedintele rus. "Testele fac posibilă trecerea la un nou tip de armament cu o racheta de croazieră cu o gamă nelimitată de acţiune şi echipată cu sursă de energie nucleară. După cum ştiţi, încă nu există aşa ceva în lume", a concluzionat Putin.  

De asemenea, în discursul său, preşedintele rus a declarat că Moscova a înregistrat succese şi în dezvoltarea armamentului cu laser. „În Rusia, au fost dezvoltate vehicule fără pilot, care depăşesc viteza submarinelor şi torpilelor. Este fantastic”, s-a lăudat Putin. În plus, liderul de la Kremlin a anunţat că Moscova deţine deja arma hipersonică, iar noul sistem hipersonic al Rusiei a fost deja desfăşurat în sudul ţării începând cu 1 decembrie 2017.

„Când URSS a dispărut, Rusia era în plină datorii, economia nu funcţiona şi "partenerii occidentali" au decis că Moscova nu poate fi luată în considerare”, a mai spus şeful statului rus. „După ce Statele Unite s-au retras din tratatul ABM, Washingtonul a declarat că sistemul lor de apărare antirachetă nu este îndreptat împotriva Moscovei. Autorităţile americane au declarat că Rusia "poate face orice vrea", a reamintit şeful statului rus, arătând că acum situaţia diferă radical: „Oamenii din întreaga lume ştiu acum denumirile armamentul rusesc”.

Cea mai puternică rachetă nucleară construită vreodată, Sarmat, poreclită "Satana 2" de către NATO, atinge o viteză de 7 km pe secundă şi este de 2.000 de ori mai puternică decât bombele atomice care au lovit Hiroshima şi Nagasaki în 1945. Potrivit Adevărul, rachetele au o rază de acţiune de 10.000 km, pot ajunge în Marea Britanie în cel mult 13 minute, pot fi atinge şi oraşe de pe coasta de vest şi de est ale Statelor Unite, şi nu pot fi interceptate de sistemele anti-rachetă ale NATO şi nici de radare. Totodată, noua rachetă hipersonică poate livra 40 de megatone de focoase. O singură racheta RS-28 Sarmat este prevăzută cu 16 focoase nucleare şi este capabilă să distrugă o zonă de mărimea Franţei sau de mărimea statului Texas, mai scrie sursa citată.  

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a afirmat joi că elementele sistemului antirachetă al NATO desfăşurate în Polonia, România şi Alaska sunt asemenea unei "umbrele găurite". "Reiese că umbrela antirachetă are găuri", a declarat Şoigu. Ministrul rus al apărării a fost citat spunând că aceste "găuri" au devenit vizibile după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat, în discursul său de mai devreme, că Rusia a început dezvoltarea unei noi generaţii de arme nucleare. Serghei Şoigu a mai afirmat că ţările NATO încearcă să atragă Rusia într-o nouă cursă a înarmării, însă noile arme nucleare vor contribui la evitarea acestui scenariu.