Asociaţia Tikvah din Oradea organizează, pe 27 ianuarie, în colaborare cu Primăria, un eveniment dedicat Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

"Este vorba de comemorarea victimelor şi asociaţia noastră are în portofoliu mai multe activităţi de acest gen. În acest an, însă, vom vorbi despre eliberatori. Pe 27 ianuarie se împlinesc 70 de ani de când Armata Roşie a eliberat lagărul de la Auschwitz", a afirmat, marţi, într-o conferinţă de presă, Emilia Teszler, preşedinta Asociaţiei Tikvah şi fiica unei supravieţuitoare a Holocaustului.

Aşadar evenimentul, care va avea loc pe 27 ianuarie, de la ora 14, în Sala Mare a Primăriei Oradea, a fost inclus într-un proiect mai extins al asociaţiei, numit "Vocile Eliberatorilor". Cei prezenţi vor putea cunoaşte amănunte despre eliberatorii lagărelor Auschwitz (Armata Roşie), Bergen-Belsen (armata Marii Britanii) şi Mauthausen (armata Statelor Unite). "Sunt trei lagăre mari, cunoscute, care au legătură şi cu Oradea. Evreii din oraş au fost duşi la Auschwitz, dar unii dintre ei au fost mutaţi apoi în celelalte două lagăre", a precizat Emilia Teszler.

Potrivit organizatoarei, participanţii care vor dori să comemoreze victimele Holocaustului vor putea vedea proiecţii cu mărturii ale eliberatorilor, ofiţeri sau soldaţi de rând care au ajuns în lagăre şi au văzut cu ochii lor ororile de acolo. De asemenea, vor fi proiectate fragmente din filmul "Night will fall", realizat de regizorul Andre Zinger pe baza unor imagini filmate în 1945 în lagărele naziste de soldaţi ai armatelor eliberatoare.

Reprezentanţii Asociaţiei Tikvah au primit asigurări că la eveniment vor participa reprezentanţi ai ambasadelor Marii Britanii şi Rusiei în România. De asemenea, este posibil ca şi Ambasada Israelului să fie reprezentată la manifestarea din 27 ianuarie de la Oradea.

În paralel, pe holurile Primăriei Oradea vor fi expuse lucrări realizate de elevii Liceului de Artă din Oradea, secţia Grafică, pe tematica Holocaustului. Cele mai bune trei lucrări vor fi premiate.