La Oradea, săptămâna a început cu o ceremonie ţinută în soarele dimineţii. Militarii l-au comemorat pe Mihai Viteazul chiar la statuia acestuia din centrul municipiului, la împlinirea a 412 ani de la moartea voievodului.

Începută cu o slujbă religioasă, ceremonia a adunat câteva zeci de foste cadre militare şi mult mai puţini politicieni şi şefi de instituţii. Pe lângă episcopul ortodox al Oradiei, PS Sofronie, au mai fost prezenţi în Piaţa Unirii subprefectul Cristian Bitea, viceprimarul Mircea Mălan, şeful Poliţiei de Frontieră, Dan Fătuloiu, şeful ISU Crişana, Ioan Baş, ori senatorul Gavrilă Ghilea.

Unii nici n-au zăbovit prea mult la ceremonie, Fătuloiu şi Bitea părăsind, de pildă, piaţa de îndată ce slujba religioasă s-a încheiat.

Pe lângă comemorarea voievodului român, prin evenimentul de luni s-a dorit şi marcarea a 98 de ani de la înfiinţarea Diviziei 11 Mecanizată Carei.

Festivitatea a fost organizată de Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă Avram Iancu Filiala Bihor, Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate Filiala Oradea, Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război Filiala Oradea, Asociaţia Naţională a Cavalerilor de Clio, Asociaţia Naţională a Cultului Eroilor Filiala Bihor şi Muzeul Naţional Militar Filiala Oradea.

După cum se ştie, asociaţiile organizartoare se află în conflict cu administraţia orădeană din cauza intenţiei acesteia de a muta statuia lui Mihai Viteazul, ridicată din contribuţiile fostelor cadre militare, din centrul oraşului în fostul parc Olosig.