În urmă cu mai bine de zece ani, când a luat decizia de a se muta din Oradea în Săbolciu, un sat din comuna Săcădat, Claudiu Onuţan a crezut că va trăi acolo în tihnă, într-un mediu armonios, curat, lipsit de poluarea specifică oraşului. N-a fost chiar aşa, descoperind repede că viaţa boemă de la ţară este, de fapt, "contaminată" de gunoaie.

Dezamăgit de consătenii care aruncau gunoaiele pe unde apucau, cel mai adesea chiar la intrarea în sat, orădeanul a decis să ia atitudine şi i-a convins pe oamenii locului să facă curăţenie în sat. Cot la cot, cei mici şi cei mari...

Alexandra Onuțan, firma Antoramet"Emigrant" din Oradea

Claudiu a învăţat de mic să iubească natura şi, probabil şi din acest motiv, pe când avea 28 de ani, s-a hotărât să se mute dintr-un apartament din Decebal în casa bunicilor lui, din satul Săbolciu. Alături de soţia lui, Alexandra (foto), a visat că vor avea un trai în linişte, fără poluare, agitaţie şi ambuteiaje.

În 2016, cei doi soţi au înfiinţat, în curtea gospodăriei lor, un atelier de vopsitorie şi recondiţionare a jantelor de autoturisme, Antora Met. Priceput în acest domeniu, Claudiu a ştiut că, dacă vrea să le ofere calitate clienţilor, trebuie să investească, aşa că şi-a cumpărat din Spania un strung special, iar tot acolo a învăţat şi să-l folosească. "Spre deosebire de alte ateliere, noi folosim tehnica "diamond cut", este un strung care oferă un finisaj strălucitor", spune Claudiu. Antreprenorul în vârstă de 39 de ani e ajutat la muncă de soţie şi de alţi cinci angajaţi.

Peisaj de coşmar

Afacerea familiei Onuţan merge bine, iar serviciile lor atrag comenzi nu doar din Bihor, ci şi din Satu Mare, Arad sau chiar din îndepărtatul Galaţi. Clienţii le laudă munca, dar le spun adesea şi că drumul spre ei nu e deloc o experienţă plăcută.

La intrarea în Săbolciu, dinspre DN 1, vizitatorii sunt întâmpinaţi de gunoaie. "Nu doar localnicii sunt obişnuiţi să arunce PET-uri, haine şi alte resturi sub cele două poduri de la intrarea în sat, ci şi cei care tranzitează DN 1 şi care se opresc la intersecţie, tocmai ca să scape de resturi", spune Claudiu (foto).

"Este nesimţire. Unii nu vor să protejeze deloc mediul care îi înconjoară şi preferă să arunce gunoaiele cu nepăsare", îl completează Alexandra. Cei doi spun că, de-a lungul anilor, nici Primăria n-a făcut mai nimic pentru a schimba mentalitatea sătenilor şi aspectul comunei.

La curăţenie!

Sătul să vadă gunoaiele tronând la intrarea în sat, Claudiu a decis să-i convingă el pe săteni să fie mai grijulii cu natura, organizând o zi de curăţenie voluntară, de primăvară. I-a anunţat (foto), prin grupul de Facebook "Săbolciu - sat cu oameni frumoşi", că îi invită să-şi demonstreze hărnicia şi grija faţă de locul natal. "Dacă îţi doreşti să fii un exemplu pentru comunitate şi îţi pasă de cum arată locul pe care îl numim acasă, te aşteptăm", a scris el.

Ca să adune cât mai mulţi oameni, Claudiu şi Alexandra au organizat şi o tombolă cu trei premii, de 500, 300 şi 200 lei. Pe lângă asta, soţii Onuţan au cumpărat şi vopselele necesare, pentru a împrospăta cele două poduri spălăcite şi ruginite. În ultima sâmbătă din luna februarie, 30 de săteni au răspuns apelului lor şi au curăţat intrarea în Săbolciu. Fiecare participant a primit un număr pentru tombolă, dar nu toţi l-au acceptat, spunând că fac asta voluntar, din grijă faţă de ei şi de satul lor, nu pentru bani...

Efort răsplătit

Acţiunea a adunat în special copii şi tineri, cei mai mici fiind chiar juniorii familiei Onuţan, o fetiţă de 4 ani şi un băieţel de 6. "Am strâns PET-uri, haine şi alte gunoaie de pe drum şi de pe sub poduri, am vopsit bordurile şi balustradele celor două poduri, am măturat şi am tuns spinii de pe margine. Până la final, am umplut 12 saci mari, de 240 de litri", povesteşte Claudiu.

După muncă, voluntarii au primit mâncare, iar un adolescent şi doi copii au câştigat şi banii puşi la bătaie în cadrul tombolei. Dar, pentru ca toţi micuţii să înţeleagă că efortul lor a fost apreciat, până la urmă, soţii Onuţan au oferit fiecărui copil implicat câte un premiu de 100 lei.

După acţiunea de voluntariat, familia a primit numeroase laude din partea consătenilor, semn că o astfel de iniţiativă era aşteptată. "Ne-am bucurat să vedem atâta implicare. Sper că vom fi model şi pentru cei care n-au venit sau pentru alte comunităţi", zice orădeanul. Şi, mai ales, speră că zona va rămâne curată...

Parc pentru copii

Claudiu vrea să profite de emulaţia creată şi, în curând, îi va chema pe localnici la o acţiune de plantare a 200 de copaci, tot la intrarea în sat. De data aceasta, şi Primăria Săcădat a pus umărul, oferindu-le voluntarilor puieţii necesari.

Familia Onuţan mai are şi alte planuri. Pentru că singurul parc pentru copii, aflat lângă biserica ortodoxă din sat, este părăginit şi periculos pentru micuţi, Claudiu şi Alexandra au amenajat deja un părculeţ (foto) pe un teren pe care îl au, în faţa casei, şi vor să-l extindă, pe pământul Primăriei. "Noi ne-am angajat că îl amenajăm şi că îl vom întreţine", spune Claudiu.

Toţi copiii din sat vor fi bineveniţi în noul parc, cu condiţia să aibă grijă de leagăne, tobogane şi căsuţele de joacă. Şi, desigur, să păstreze curăţenia. O lecţie grea pentru prea mulţi oameni mari...