Asociaţia Caritas Catolica a primit din partea Ungariei măşti, mănuşi, viziere şi dezinfectante pentru ca voluntarii ONG-ului să poată ajuta în siguranță persoanele neputincioase. De ajutorul maghiarilor au beneficiat și alte instituții din zona Transilvaniei, între care spitale, consilii locale și biserici. 

Potrivit unui comunicat de presă transmis marţi de ONG, cutiile în care se aflau echipamentele au ajuns sâmbăta trecută în Oradea și au fost predate organizației de preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabó Ödön, în prezența episcopului romano-catolic de Oradea, Böcskei László.

Donația cuprinde 300 de bucăţi de măşti de protecţie FFP2, 5.000 de bucăţi măşti chirurgicale, 20 bucăţi viziere, 2.000 perechi de mânuşi de protecţie,100 de bonete de protecţie, 200 botoşei din plastic, 300 de litri dezinfectant, 60 de combinezoane şi 24 perechi de ochelari de protecţie.

"Este deosebit de important ca din propriile noastre forţe, dar totodată şi cu sprijinul altora, să facem tot ce ne stă în putinţă să sprijinim şi să-i protejăm pe cei care sunt mai expuşi la infestare. Mă gândesc la vârstnicii pe care îi îngrijim, dar şi la cei care se îngrijesc de ei - medici, asistenţi, voluntari - cărora de asemenea trebuie să le asigurăm protecţia. Aceste echipamente sunt foarte binevenite. Ne întăreşte încrederea că putem învinge", a spus episcopul Böcskei László, citat în comunicat.

La rândul său, directorul Caritas Catolica a spus că era nevoie de o astfel de donație. "Este un mare ajutor pentru noi deoarece nu avem doar cămine de bătrâni, dar şi servicii de îngrijire la domiciliu, de care beneficiază 270 de persoane lunar", a subliniat Rajna Jozsef.

Asociația Caritas Catolica oferă sprijin de mai bine de 20 de ani persoanelor imobilizate la pat sau cu deficit locomotor, în prezent fiind asistați 273 de bolnavi din șapte localități bihorene.

În prezent, ONG-ul are 120 de angajați și 200 de voluntari din care circa 70 sunt activi.

Aceștia au grijă și de 132 vârstnici din patru cămine de bătrâni (două la Oradea și două la Marghita) și asigură o masă caldă zilnic unui număr de 323 de persoane care, înainte de a se declanșa starea de urgență, mergeau la cele trei cantine sociale din Oradea, Marghita și Tășnad. Acum voluntarii se deplasează zilnic la casele lor pentru a le duce masa caldă. 

De când au fost aplicate noile reguli impuse în pandemia de coronavirus, voluntarii fac zilnic și cumpărături pentru încă 28 de persoane din Oradea, pentru 20 din Tășnad și 5 din Marghita.