În ultimele zile, aproximativ o mie de elevi bihoreni au participat la flash-mob-uri în curţile şcolilor la care învaţă, pentru a atrage atenţia primarilor din judeţ că au dreptul la burse şcolare şi doresc să le primească. Iniţiativa acestor manifestări paşnice a avut-o Consiliul Judeţean al Elevilor, singura structură reprezentativă pentru şcolarii din Bihor.

În pauze, tinerii s-au adunat în curte şi au stat grupaţi, fără pancarte sau afişe, cu scopul de a le aminti primarilor că Legea Educaţiei Naţionale prevede că administraţiile locale pot să acorde patru tipuri de burse şcolare: de merit, de studiu, de performanţă şi de ajutor social. În prezent, nicio primărie din Bihor nu acordă toate aceste patru burse, ci, cel mult, pe cele de performanţă şi de ajutor social.

Flash-mob-uri de acest gen au avut loc în licee din Oradea, Aleşd, Marghita, Dobreşti, Popeşti, Beiuş şi Ştei. "Asistăm, probabil, la o acţiune fără precedent a elevilor din judeţul Bihor. Ne bucurăm că elevii devin din ce în ce mai conştienţi de drepturile lor şi au ieşit să îşi exprime nemulţumirea într-un număr atât de mare. Sperăm ca acţiunea lor să nu rămână fără ecou din partea administraţiilor locale. Deşi, cel mai probabil, Oradea va fi în continuare unul din singurele municipii din ţară în care nu se acordă burse şcolare, măcar celelalte localităţi să devină un exemplu pentru primăria Oradea", a declarat preşedintele CJE Bihor, Răzvan Hercuţ, conform unui comunicat de presă transmis de acest for.

Elevii au decis să amintească acum despre această doleanţă a lor, întrucât în această perioadă se elaborează proiectele de bugete locale pentru anul 2018. În luna decembrie, reprezentanţii lor din CJE au avut întrevederi cu primarii localităţilor din judeţ pe raza cărora există cel puţin un liceu, pentru a cere acelaşi lucru.