Consilierii locali ai Oradiei au aprobat în cea mai recentă şedinţă indicatorii tehnico-economici pentru lucrările de reamenajare a zonei de lângă Piaţa Mare, mai precis cea de la intersecţia Bulevardului Dimitrie Cantemir şi străzii Sucevei, prin construirea unui pasaj subteran şi a două giraţii.

Investiţia face parte dintr-un proiect mai amplu de creare a unui coridor de mobilitate urbană în acea zonă extrem de circulată a oraşului. 

O nouă faţă

Proiectul mare a fost denumit "Coridor de mobilitate urbană durabilă în Piaţa Emanuil Gojdu – Piaţa Cetate" şi a fost împărţit în două etape, fiind finanţat din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. 

"Implementarea acestui proiect va rezolva deficienţele de trafic care afectează semnificativ transportul public, Piaţa Emanuil Gojdu fiind punctul de întâlnire a peste 80% dintre traseele de tramvai şi autobuz din Oradea", au transmis reprezentanţii Primăriei, printr-un comunicat. 

Pracic, în urma proiectului, traficul în zona menţionată va fi reorganizat prin separarea fluxului de circulaţie rutieră de cea pietonală şi liniile de tramvai, prin construirea de drumuri cu benzi dedicate transportului public de călători şi prin redirecţionarea în subteran a altor fluxuri de circulaţie rutieră existente. 

Pasaj subteran lângă Piaţa Cetate

Proiectul tehnic pentru etapa a doua a investiţiei a fost finalizat primul, iar indicatorii acestuia au fost aprobaţi, vineri, într-o şedinţă ordinară a Consiliului Local Oradea. 

Astfel, investiţia se ridică la 41,3 milioane lei cu TVA. "După aprobarea indicatorilor tehnico - economici urmează derularea procedurii de licitaţie pentru realizarea lucrărilor", subliniază reprezentanţii municipalităţii, precizând că durata de realizare este de 15 luni.

Concret, etapa a a doua a acestui proiect complex urmează să fie realizată în zona intersecţiei dintre Bulevardul D. Cantemir şi strada Sucevei. "Aici vor fi realizate două giraţii, care vor fi traversate în subteran de un pasaj, care ar urma să asigure benzi dedicate autobuzelor care circulă pe relaţia D. Cantemir -Centrul Civic, iar în partea de nivel al solului o bandă dedicată liniei de tramvai. Prin realizarea celor două giraţii vor fi evitate şi o serie de puncte de conflict cu liniile de tramvai", arată Primăria. 

Pasajul subteran va avea patru benzi de circulaţie, două pe fiecare sens de circulaţie. Lungimea zonei acoperite va fi de aproximativ 29 m.

Etapa I - mai complexă

În prezent este în curs de finalizare şi proiectul tehnic pentru etapa I a lucrărilor, indicatorii acesteia urmând să fie prezentaţi şi supuşi votului consilierilor locali în august.  Lucrările cuprinse în etapa I vor viza în zona Pieţei Emanuil Gojdu şi Parcului 1 Decembrie, prin realizarea mai multor pasaje subterane. 

"Pasajul principal, pe Bulevardul Dimitrie Cantemir în Piaţa Independenţei, va asigura subtraversarea bulevardului pe toate cele şase benzi, lungimea zonei acoperite fiind de 79 m. Pe partea dreaptă a rampei Sud - Nord se va desprinde o bretea care va asigura relaţia la dreapta pe Calea Clujului", se arată în informarea Primăriei. 

Apoi, un al doilea pasaj, transmite municipalitatea, este proiectat pe Bulevardul Dimitrie Cantemir, sens Sud - Nord, în zona Emanuil Gojdu, va asigura traversarea bulevardului înspre centru pe sub culoarul creat de str. Independenţei şi Calea Clujului. Lungimea zonei acoperite va fi de 22,50 m. Pasajul numărul trei, care urmează a fi realizat pe Bulevardul Dimitrie Cantemir, sens Nord - Sud, în zona Emanuil Gojdu, asigură trecerea bulevardului din direcţia Nord în direcţia Sud, subtraversând linia de tramvai şi axa creată de str. Independenţei şi Calea Clujului. Lungimea zonei acoperite va fi de 47 m.

Al patrulea pasaj, proiectat pe Calea Mareşal Alexandru Averescu, va trece pe sub toate benzile bulevardului şi liniilor de tramvai. Lungimea zonei acoperite va fi de 46 m.

Pasajul numărul cinci, proiectat pe strada Piaţa 1 Decembrie va subtraversa linia de tramvai, asigurând accesul din Bulevardul Cantemir către Strada Piaţa 1 Decembrie, care va avea dublu sens. Lungimea zonei acoperite va fi de 17,40 m, asigurând exclusiv continuitatea liniei duble de tramvai.

În cadrul proiectului sunt prevăzute deasemenea benzi dedicate pentru transportul public de persoane pe ambele direcţii de deplasare pe Bd. Dimitrie Cantemir (Sud-Nord şi Nord-Sud), iar zona dintre Parcul 1 Decembrie şi Catedrala Ortodoxă va fi dedicată pietonilor.