E fierbere în sectorul bugetar, după ce ministrul bihorean al fondurilor europene, Marcel Boloş, a declarat, în premieră, că pentru echilibrarea bugetului şi respectarea sarcinilor asumate prin PNRR, guvernul ar putea revizui salariile bugetarilor sau ar putea chiar să reducă numărul acestora. Premierul Nicolae Ciucă şi ministrul Muncii, Marius Budăi, îl contrazic, dar deocamdată nimeni nu vine cu alte propuneri.

"Nu tăiem"

Măsurile ar fi urmat să fie luate pentru a acoperi gaura de 20 de miliarde de lei din buget, însă, oficialii nu s-au pus de acord.

"Simplu şi direct vă spun, cât noi, PSD, vom fi la guvernare este exclusă această variantă. Că trebuie să facem tot posibilul sa identificăm risipa şi să reducem risipa este adevărat şi ne trebuie o cheltuire eficientă a fondurilor publice. Însă de noi, de PSD, în 30 de ani de istorie post-decembristă nu s-a legat niciodată o asemenea variantă şi nu vom fi de acord cu o asemenea variantă. Deci, reducerea salariilor bugetarilor este exclusă din punctul de vedere al PSD, sub nicio formă", a declarat Marius Budăi, luni, la Antena 3, potrivit HotNews.ro.

Şi premierul Nicolae Ciucă a spus, luni, că le-a cerut miniştrilor să-i prezinte până miercuri, când era programată şedinţa de Guvern, soluţii pentru reducerea cheltuielilor bugetare, dar a exclus tăierea salariilor bugetarilor ori a investiţiilor.

Întrebat dacă urmează concedieri masive, Nicolae Ciucă a făcut un apel la cei responsabili să nu transmită astfel de mesaje deoarece nu e vorba nici de concedieri, nici de reduceri salariale.

"Nu putem să spunem că aceste ipoteze nu sunt luate în calcul, dar la nivelul guvernului şi am precizat foarte clar, inclusiv în scris, când am precizat să vină cu propuneri miercuri, pentru reducerea acestor cheltuieli, ca domeniile salarizare şi investiţii să nu fie afectate. Suntem în Săptămâna Mare, nu cred că trebuie să le dăm oamenilor asemenea mesaje. Îmi asum responsabilitatea pentru ce spun acum", a spus prim-ministrul.

Ce spune Boloş

Reacţiile celor doi veneau după ce sâmbătă, Marcel Boloş a declarat, în premieră, la Antena 3, că pentru echilibrarea bugetului guvernul ar putea revizui salariile bugetarilor sau ar putea chiar să reducă numărul acestora.

"Noi avem acum în momentul de faţă o cheltuială cu salariile în sistemul bugetar în jur de 110 miliarde lei. Condiţia pe care noi o avem, impusă în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, este cea referitoare la sustenabilitate, având în toate experienţa şi, să zicem, procedura aceasta de negociere cu reforma privind pensiile speciale, iar modul în care pune problema Comisia Europeană pentru sustenabilitate pe aceste variante am spus posibil că ne îndreptăm fie spre o revizuire a salariilor în sistemul bugetar, fie o potenţială reducere a numărului de bugetari, dar acest lucru îl va hotărî coaliţia la momentul potrivit", a spus Boloş conform sursei citate.

Marţi seară, ministrul a detaliat. Vorbind la Digi24 despre reforma ce vizează salariile bugetarilor şi pensiile speciale în contextul PNRR, ministrul a arătat că reforma trebuie făcută până în luna decembrie a acestui an şi va fi una dură.

El a prezentat trei scenarii, care "nu au fost discutate în Coaliţie", dar "avem timp până în decembrie, atunci este data limită pentru cererea de plată numărul 4 pe care o avem de depus în cadrul PNRR-ului".

"Cele trei scenarii posibile care sunt legate de aşa-zisa tăiere, este de fapt o revizuire a coeficienţilor de ierarhizare pentru salariile bugetarilor, care este trecută în mod concret, cu subiect şi predicat în PNRR, şi am şi reiterat că este un scenariu aproape imposibil, pentru că am văzut ce s-a întâmplat în trecut cu astfel de soluţii şi unde s-a ajuns. În continuare, un scenariu ar fi revizuirea numărului de bugetari, şi desigur, ultima variantă, cea de-a treia, de revizuire a politicii fiscale. Dar toate acestea sunt scenarii care să ne ducă în zona de validare a jalonului pe care îl avem în reforma salarizării personalului bugetar, pentru care avem deadline-ul în trimestrul 2 al acestui an", a spus Boloş, potrivit Digi24.ro.

"N-aş vrea să avansez acest procent pentru a-i speria pe cei din sectorul public, dar intervalul este între 5-10% reducere. (...) Reformele nu se fac cu mânuşi de catifea, acest lucru e limpede pentru toţi. Toată lumea conştientizează că în orice stat membru s-a făcut reformă, nu s-a făcut cu mănuşi de catifea. Ele presupun pe fond şi măsuri care nu plac mai ales celor pe care îi afectează", a mai arătat Boloș.

El a mai arătat că "dacă acest indicator va fi de referinţă (5-10% - n.red.), reducerea se face de la 37% (ponderea din venituri către plata bugetarilor – n.red.). Să coborâm de la 37%. Este mult, dar vă dau 3 exemple: sunt ţări precum Germania, Italia, Franţa care au această pondere a cheltuielilor cu salariile în totalul veniturilor încasate undeva între 20-25%. Şi atunci, noi fiind cu mult peste ceea ce este media europeană este posibil să avem acest indicatori de referinţă (5-10% - n.red.), sau probabil poate să fie şi ponderea pe care o deţin în PIB", a mai arătat Boloş.

Reducerile nu au mai fost discutate în şedinţa de guvern

Cu toate că un termen pentru lămurirea măcar parţială a situaţiei era aşteptat pentru ziua miercuri, în şedinţa de Guvern, până la urmă acest lucru nu s-a mai întâmplat.

Reducerea cheltuielilor bugetare nici nu s-a discutat în şedinţa Executivului, cum ceruse premierul, pentru că... nu ar fi fost centralizate toate planurile de măsuri de la ministere, după cum dezvăluie HotNews.ro.

"Planurile trebuie depuse la SGG şi discutate după ce sunt centralizate, deci cel mai probabil o discuţie pe baza acestor planuri ale ministerelor va avea loc după ce acest proces se va încheia. În următoarele zile după ce vor fi centralizate toate documentele de la ministere vor fi prezentate aceste măsuri", a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, conform sursei citate.

HotNews notează că acesta a fost încurcat şi când a fost întrebat ce plan de reducere a cheltuielilor a prezentat Guvernul ori Secretariatul General al Guvernului.