Protestele care din februarie au loc constant împotriva guvernării PSD-UDMR-ALDE i-au determinat pe cei care ies la fiecare manifestare pe străzile municipiului să înfiinţeze Asociaţia Oradea Civică.

ONG-ul a fost lansat oficial joi, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii orădeni, organizată la sediul primit de la Primărie, în clădirea din Piaţa Independenţei nr. 4-6.

"De-ciumare" cu scandal

Culmea, Oradea Civică este vecină cu filiala PSD Bihor, însă, spun reprezentanţii asociaţiei, din pură întâmplare. "Noi am depus o solicitare la Primărie şi acest spaţiu ne-a fost repartizat. Până acum, a fost închiriat unei organizaţii care a fost evacuată, pentru neplată", a explicat Alin Dobai, unul dintre reprezentanţii Asociaţiei Oradea Civică.

Apropierea de cei pe care membrii Asociaţiei îi huiduie în stradă va produce scântei, cel mai probabil, chit că ONG-iştii au promis că vor fi civilizaţi.

Inclusiv joi au avut loc ciocniri între ONG-işti şi PSD-işti. Special pentru lansarea asociaţiei, patru dintre protestatari s-au îmbrăcat cu salopete de dezinfecţie, mimând "de-ciumarea" clădirii în care au primit sediul. Ei s-au oprit, pentru o poză, în faţa uşii vecinilor de la PSD Bihor, motiv pentru care secretara organizaţiei, ieşită în hol, le-a reproşat că încalcă un spaţiu privat (deşi aceştia se aflau în zona comună a clădirii) şi le-a cerut să se "deciumeze" pe ei înşişi.

De asemenea, femeia s-a răstit şi la ziariştii care fotografiau şi filmau scena, cerându-le apoi să nu îi mai bage în seamă pe reprezentanţii Oradea Civică.

Banii, tot de la Soroş!

Preşedintele Asociaţiei Oradea Civică, Cristian Clapan, a explicat apoi că ONG-ul a fost înfiinţat pentru a da un caracter oficial protestelor din stradă, dar şi pentru a contura într-un mod unitar revendicările "străzii". Tocmai de aceea, asociaţia este membră a ONG-ului naţional "Contract România", înfiinţat în urma protestelor.

"Nu putem să ţinem la nesfârşit lumea în stradă", a declarat Clapan, explicând că ONG-ul are rolul de a promova şi apăra valorile democratice, de a încuraja iniţiativa civică şi de a monitoriza partidele politice, îndeosebi pe cele aflate la guvernare.

"Ne-am coagulat în stradă, dar acum am simţit că e nevoie să ne organizăm. Oamenii aceştia care fac ce fac trebuie opriţi cumva", a declarat un alt reprezentant al Asociaţiei, Sebastian Duma. Într-o notă haioasă, acesta a precizat şi că fondurile vor fi asigurate de magnatul George Soroş, chiar dacă situaţia este cam incertă acum. "Din păcate, domnul Soroş nu ne-a mai trimis bani de mult. Suntem foarte supăraţi pe el", a spus Duma, vădit ironic. El a făcut un apel şi către orădeni, cerându-le să nu rămână impasibili la modificările legislative promovate de PSD-UDMR-ALDE.  

Rămân în stradă

Oradea Civică va organiza în continuare proteste de stradă, chiar şi în aceste ultime zile din an. Detaliile vor fi furnizate, la fel ca până acum, pe Facebook. Pe de altă parte, cei care vor să devină membri ai asociaţiei, trebuie să completeze un formular de pe site-ul ONG-ului.

Reprezentanţii organizaţiei au garantat că Oradea Civică nu are ambiţii politice, astfel că nu se va transforma în partid. "Suntem conştiinţa civică a societăţii, nu suntem chemaţi să oferim soluţii. Asta e treaba partidelor", a precizat Clapan.