Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a publicat lista candidaţilor înscrişi la concursul pentru ocuparea funcţiilor de director şi de director adjunct din şcolile judeţului, dar profesorii şi părinţii interesaţi de subiect nu pot afla prea multe informaţii din document.

În total, sunt 285 de candidaţi, din care doar 15 au fost de-acord să li se publice numele pe această listă, în timp ce restul au cerut să le fie anonimizate numele, aşa că sunt identificaţi printr-un cod unic. Potrivit inspectorului şcolar general Horea Abrudan, metodologia de concurs prevede posibilitatea anonimizării datelor personale pentru candidaţi, la cererea acestora.

Culmea este că metodologia aprobată de Ministerul Educaţiei prevede că anonimizarea poate fi făcută şi la publicarea rezultatelor. Aşadar, viitorii directori ar putea rămâne... anonimi, în ciuda faptului că poziţia pe care o vor ocupa este cât se poate de publică, iar salariul pe care îl vor încasa provine, evident, din bani publici!

Doar 15 curajoşi

Cel mai probabil, candidaţii anonimi vor să se scutească de ruşine, în cazul în care vor obţine rezultate jalnice la concurs.

Printre cei 15 curajoşi care au acceptat să-şi prezinte identitatea se numără directori în funcţie, precum Antonia Nica (Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu), Delia Sim (Şcoala Gimnazială Cheresig), Alexandra Roman (Şcoala Gimnazială Cefa), Iulius Timar (Colegiul Naţional Onisifor Ghibu), Tanţa Strugar (Şcoala Gimnazială Sânnicolau Român), Moise Florian (Şcoala Gimnazială Derna), Emoke Balog (Şcoala Gimnazială Uileacu de Beiuş) ori Teodora Pantazi (CSEI nr. 1 Oradea).

Întâi examenul, apoi opţiunea

Spre deosebire de precedentul concurs pentru direcţiunea şcolilor, organizat de Ministerul Educaţiei în 2016, de data aceasta profesorii nu aleg şcoala pe care vor să o conducă decât după ce promovează proba scrisă a concursului. Dacă iau cel puţin nota 7 la acest examen, se pot înscrie la proba interviului în grădiniţa sau şcoala pe care vor să o conducă.

În total, în Bihor sunt 175 de posturi de director vacante şi 80 de director adjunct. Până joi, Inspectoratul Şcolar trebuie să evalueze dosarele şi să stabilească dacă toţi candidaţii îndeplinesc criteriile minime. Proba scrisă se va desfăşura pe 15 octombrie, iar în perioada 15 noiembrie - 8 decembrie va avea loc etapa de interviu.

Vezi mai jos cum arată lista candidaţilor: