Deputaţii PSD şi ALDE au votat proiectul de lege care permite scoaterea pădurilor şi a ariilor protejate din fondul forestier, pentru exploatarea resurselor minerale, o decizie catalogată de ecologiştii bihoreni drept dureroasă. Concret, în calitate de for decizional, Camera Deputaţilor a adoptat, prin vot, modificările propuse de parlamentarii PSD şi ALDE la Ordonanţa de Urgenţă 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice.

Preşedintele Centrului Regional de Supraveghere Ecologică Munţii Apuseni, Florin Budea, a creionat, într-un comunicat de presă, consecinţele noii legi. "Practic, adoptarea acestei iniţiative legislative dă mână liberă autorităţilor să "sfâşie" păduri şi, mai ales, arii protejate în scopul exploatării unor resurse naturale ale subsolului. Asta înseamnă că suprafeţe întinse de teren, care până acum erau protejate prin lege, vor putea fi despădurite, decopertate şi excavate, indiferent că ele se află la limita sau chiar în inima unor zone de protecţie ecologică. Mai mult decât atât, este evident pentru oricine că asemenea intervenţii vin "la pachet" cu alte lucrări precum construcţia de drumuri, reţele electrice, aducţiuni de apă, organizări de şantier, activităţi ce au, la rândul lor, un impact negativ asupra vieţii sălbatice", a transmis Budea.

Acesta a subliniat şi numele deputaţilor bihoreni care au votat acest proiect de lege, toţi din PSD Bihor: Gheorghe Bogdan, Dumitru Gherman  şi Ioan Sorin Roman. În schimb, au votat împotrivă deputaţii bihoreni din PNL, USR şi UDMR: Rozalia Biro, Florica Cherecheş, Ioan Cupşa, Silviu Dehelean, Gavrilă Ghilea şi Szabo Odon.

Pe de altă parte, senatorul USR de Cluj Mihai Goţiu a anunţat că formaţiunea politică pe care o reprezintă va sesiza Curtea Constituţională cu privire la modificările aduse Legii ariilor naturale protejate, considerând că sunt încălcate art. 135 şi 148 din Constituţie, unde se arată că dezvoltarea economică trebuie făcută ţinându-se cont de menţinerea echilibrului ecologic şi, respectiv, că legislaţia europeană este prioritară în domeniul protecţiei mediului.