Unul dintre cele mai vechi şi importante proiecte ale Bihorului se împotmoleşte înainte de a pune punctul final. Pentru că nu vor să se certe cu cetăţenii înainte de a le cere voturile pentru noi mandate, primarii din aproape tot judeţul s-au opus demarării Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (SMID), proiectul care ar urma să oblige toţi bihorenii să colecteze deşeurile în patru fracţii, schimbare care ar creşte şi costurile facturilor de salubritate.

Din această lună, proiectul ar fi trebuit să fie funcţional, dar Consiliul Judeţean Bihor se vede nevoit să ceară o păsuire, pentru că primarii se gândesc doar la alegerile locale...

Reguli noi

Demarat în 2009, cu o finanţare europeană de 199 milioane lei, SMID a fost menit să rezolve problemele de salubritate ale Bihorului şi să introducă o colectare în patru fracţii a deşeurilor, astfel încât cele reciclabile să fie adunate separat. Judeţul a fost împărţit în şapte zone, una dedicată Oradiei (zona 1), alta cu 25 de comune din jurul municipiului (1B), şi câte o zonă în jurul oraşelor Aleşd (2), Salonta (3), Beiuş (4), Marghita (5), Valea lui Mihai (6). În urma licitaţiilor, în Bihor ar urma să opereze trei firme de salubritate: RER Vest în 1B, Salubri Aleşd în 2 şi Ave Bihor în 3, 4, 5 şi 6. Contractele au fost semnate în primăvară, iar după o amânare cauzată de pandemia de Covid-19, operatorii trebuiau să înceapă să adune gunoaiele din august. Dar primarii au alte planuri...

Pe 24 iulie, edilii s-au reunit într-o şedinţă online, pentru a vota tarifele de salubritate. Operatorii au fost nevoiţi să înainteze noi oferte, pentru că la licitaţie li s-a cerut un preţ pe persoană, iar între timp legislaţia s-a schimbat şi nu mai pot factura decât pe volum sau cantitate. Astfel, tarifele au trebuit convertite, iar firmele au înaintat oferte pe gospodării, nu pe cetăţean. 

Singurii care şi-au dat acordul au fost primarii din 1B, unde RER Vest a propus un tarif de 19,44 lei pentru o gospodărie în care locuieşte o singură familie. Costul este similar cu cel pe care sătenii îl plătesc în prezent operatorului Reosal, iar oamenii sunt obişnuiţi de mulţi ani cu colectarea în două fracţii, aşa că edilii n-au avut de comentat.

În schmb, indiferent de culoarea politică, ceilalţi 74 de primari nici nu vor să audă de schimbarea regulilor. Aşa că au votat în unanimitate respingerea ofertelor.

"Suntem nemulţumiţi" 

Ave Bihor a propus un tarif de 18 lei pe gospodărie, dar pentru o singură ridicare pe lună a deşeurilor reziduale, în timp ce colectările suplimentare ar urma să fie plătite separat, la preţuri ce diferă în funcţie de distanţa între localitatea respectivă şi Oradea, unde ajung toate gunoaiele. Asta ar putea duce costurile unei familii care umple o pubelă în fiecare săptămână spre 40 lei.

"La noi, firma Solceta operează acum cu 13 lei pe persoană. Ave vine cu 39 de lei pe gospodărie, indiferent că acolo stă o persoană sau cinci. Normal că suntem nemulţumiţi", spune primarul din Ştei, Iulian Balaj (foto).

Chiar şi preţul de 18 lei este mare pentru unii edili. "La Beiuş nu este o problemă, dar în unele comune da. De exemplu, la Răbăgani, unde acum tariful este de 4 lei pe persoană", zice primarul din Beiuş, Petru Mlendea. Edilii se feresc să spună însă că firmele de salubritate care le cer oamenilor bani de nimic, cum e Edilul Beiuş, sunt tot ale primăriilor şi merg de mulţi ani în pierdere, tocmai pentru că n-au vrut să "împovăreze" cetăţenii.

Ne auzim la toamnă... 

Oferta Salubri Aleşd a fost aproape identică cu cea a Ave Bihor, aşa că, pe rând, primarii au zis pas. "La noi, Salubri prestează şi în prezent şi vrea să păstreze tariful, dar să nu mai colecteze deşeurile săptămânal, ci bilunar. Nu e normal", zice primarul din Auşeu, Ionuţ Lazăr.

Cu jumătate de gură, edilii recunosc că, de fapt, ar fi respins orice tarife propuse. "Dacă nu mă citaţi, vă spun care e adevărul: nimeni nu vrea să se certe cu cetăţenii înainte de alegeri, ba că e scump gunoiul, ba că de ce trebuie colectat în patru fracţii. Dacă amânăm discuţia după 27 septembrie, tarifele se aprobă", spune un primar, sub rezerva anonimatului. 

Alţii recunosc pe faţă că vor amânarea SMID. "S-a stat patru ani cu acest proiect, iar acum, înainte de alegeri, suntem obligaţi să votăm repede", comentează edilul din Ştei. 

La mila UE 

Cum va influenţa interesul electoral al primarilor soarta SMID-ului, un proiect finanţat cu fonduri europene care ar trebui închis până la 1 septembrie, este încă o necunoscută. "Suntem într-un blocaj. Vom cere o amânare", spune directorul Ecolect, Bujor Chirilă. Dacă autorităţile europene nu vor accepta, însă, prelungirea, toate primăriile ar putea fi puse la plată, pentru returnarea fondurilor europene.

Ioan Mang (foto), vicepreşedintele CJ Bihor şi, totodată, preşedintele Ecolect, speră că nu se va ajunge acolo. "Chiar dacă sunt disperaţi să nu piardă voturi, eu cred că primarii vor înţelege că sistemul este avantajos. Până la urmă, 18 lei costă un pachet de ţigări pe care o persoană îl fumează într-o zi, nu mi se pare mult să-i dai pentru salubritate", zice Mang. 

În săptămânile următoare, reprezentanţii Ecolect, primarii şi operatorii de salubritate se vor întâlni, pentru negocieri. Rămâne de văzut ce va conta: ce trebuie făcut sau ce dă bine...