Rezultatele provizorii ale alegerilor de la Universitate, comunicate miercuri seară, imediat după închiderea urnelor şi care îl arătau pe actualul rector Cornel Antal un câştigător detaşat, în detrimentul contracandidatul său Gheorghe Ionescu, au fost confirmate joi dimineaţă.

Senatorii mai aşteaptă

Potrivit preşedintelui Biroului Electoral Universitar, Aurel Căuş, 878 de universitari au votat miercuri, adică aproximativ 76% din totalul electorilor. "Din aceştia, 816 au fost cadre didactice şi cercetători, din 1070 cu drept de vot, iar 52 studenţi, din 73 cu drept de vot. Procentul mare al studenţilor ne-a surprins, pentru că ei sunt în sesiune", a declarat Căuş (foto), într-o conferinţă de presă.

În total, la alegerile pentru rector au fost exprimate 826 de voturi valid exprimate, din care candidatul Antal a adunat 620, adică aproximativ 75%, iar candidatul Ionescu 206, adică circa 25%.

conferentiar Dr Aurel Caus presedintele biroului electoral al universitatii 01.JPGNumărătoarea voturilor pentru membrii Senatului s-a încheiat în noaptea de miercuri spre joi, în jurul orei 1.30. "S-au făcut două numărători, încheindu-se două procese verbale. Însă am sigilat toate voturile, urmând să reluăm azi (n.r. joi) procesul, pentru că toată lumea era obosită şi dacă am fi continuat azi-noapte ar mai fi durat câteva ore", a precizat Căuş. Astfel, rezultatele finale urmează să fie comunicate joi după-amiază.

Fără emoţii

Ştiut fiind că rectorul ales nu e investit pe funcţie decât după ce ministrul Educaţiei validează alegerile şi îl confirmă, întrebat ce se întâmplă dacă ministrul Educaţiei nu îl confirmă pe Antal, Căuş a spus că alegerile se organizează din nou.

Controversele privind validarea lui Antal pe funcţie au pornit de la faptul că acesta a candidat pentru un mandat parţial, de 3 ani şi 4 luni. Legea Educaţiei prevede că un mandat de rector e de 4 ani, însă şi că nicio persoană nu poate fi rector mai mult de opt ani. Dacă ar fi fost ales pentru un mandat de 4 ani, Antal ar fi încălcat această prevedere, pentru că a acumulat deja 4 ani şi 7 luni pe această funcţie.

Întrebat de BIHOREANUL la ce reacţie se aşteaptă din partea ministrului Educaţiei, Cătălin Baba, adică acelaşi secretar de stat care atrăgea atenţia asupra condiţiilor în care o persoană poate candida pentru funcţia de rector, printr-o adresă remisă anul trecut, Antal a spus că se aşteaptă la respectarea legii.

"Cine a citit atent adresa domnului Baba a observat că la primul punct a afirmat că cine a mai avut, pe lângă un mandat plin, unul parţial, nu mai are drept la un nou mandat de 4 ani. La punctul doi, dânsul a opinat că persoanele pensionabile pot candida. Practic, domnul Baba chiar prin această adresă zice că există mandatul parţial, chiar dacă nu foloseşte acest termen", a declarat Antal, subliniind că Legea Educaţiei nu interzice, la fel cum nici nu reglementează, mandatul parţial.

Atac la întreaga Universitate

Întrebat de jurnalişti şi cu ce echipă va lucra, dacă va fi confirmat pe funcţie, Antal a spus că nici nu şi-a format o echipă, dar nici n-o va anunţa, pentru că legea îi cere să consulte Senatul cu privire la echipa sa. "Ar fi o sfidare la adresa Senatului să-mi spun acum echipa", a precizat Antal. Cu toate acestea, rectorul a declarat că vrea o echipă formată din oameni tineri, adică "din cei care vor duce mai departe Universitatea".

Vizavi de faptul că Ionescu l-a numit, miercuri seară, un "infractor", spunând despre candidatura lui Antal că este ilegală, rectorul s-a rezumat să declare că e dezamăgit de această afirmaţie. "De azi, orice încercare de destabilizare prin reclamaţii, plângeri, procese, aduce atingere intereselor şi imaginii Univeristăţii din Oradea, imagine care foarte greu a fost realizată în ultimii ani. Cine nu respectă decizia electoratului, de fapt atacă Universitatea, nu pe mine personal", a declarat Antal