În premieră, un profesor al Universităţii din Oradea a rămas fără dreptul de a conduce doctorate. Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, i-a retras lui Florian Bodog, prodecan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie şi senator PSD, cap de listă pentru un nou mandat, dreptul de a îndruma doctoranzi, pe care l-a obţinut prin minciună.

Decizia a venit în urma unei sesizări a BIHOREANULUI, care a descris felul în care Bodog s-a căţărat în vârful piramidei academice fără să îndeplinească criteriile minime impuse de lege pentru a deveni conducător de doctorate şi profesor. Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor şi Certificatelor Universitare (CNATCU) iar apoi şi Ministerul Educaţiei au confirmat oficial că Bodog nu îşi merită titlul de abilitat, adică nu mai are dreptul să facă, la rându-i, doctori, lăsând însă Universităţii responsabilitatea promovării acestuia în gradul suprem de profesor. Din consecvenţă şi pentru a face dreptate complet, ziarul nostru i-a cerut rectorului Constantin Bungău să demonstreze că nu tolerează impostorii: să iniţieze procedura de retragere a gradului în cazul acestui hoţ intelectual.

Tot mai sus

Într-o serie de articole din vara acestui an, BIHOREANUL a dezvăluit că Florian Bodog, fost aspirant în primăvară la funcţia de rector şi decan al FMF Oradea până în iunie, când s-a "repliat" ca prodecan de-a dreapta lui Adrian Maghiar, a devenit profesor universitar şi conducător de doctorate printr-o înşiruire de falsuri.

Bodog a obţinut cele două titluri, cele mai înalte în ierarhia academică, în urmă cu trei ani. În iulie 2013, ca decan al FMF scotea la concurs un post de profesor la care el a fost singurul candidat, iar în luna noiembrie a aceluiaşi an a susţinut, tot la propria facultate, examenul de abilitare în urma căruia a primit dreptul de a conduce doctorate. De altfel, şi până atunci Bodog avansase fulminant: absolvent al FMF din Oradea în 1997, s-a specializat în chirurgie plastică la Timişoara până în 2002, timp în care a fost şi doctorand la Oradea, cu o lucrare despre pancreas, fără nicio legătură cu specializarea lui, iar în 2008 a obţinut al doilea titlu de doctor, tot la Timişoara, în management sanitar.

Autor, dar nu principal

Pentru a-şi obţine titlurile de profesor şi de abilitat, Bodog a trebuit, între altele, să îndeplinească un criteriu impus de lege, şi anume de a fi fost autorul principal a cel puţin 6 lucrări ştiinţifice recunoscute ISI (Institute for Scientific Information), cea mai importantă bază de date de profil din întreaga lume. Conform legislaţiei, autorul principal e trecut ultimul între semnatari, dacă articolele au şi coautori.

PSD-istul Bodog n-a îndeplinit însă acest criteriu. La ambele concursuri, Bodog a prezentat o aceeaşi listă cu 12 articole, dar o verificare făcută de BIHOREANUL pe site-ul ISI, www.webofknowledge.ro, a arătat că era autorul principal al unei singure lucrări şi al unei aşa-numite "meeting abstract", adică o prezentare rezumativă a unei cercetări ce urma să fie făcută. La un alt articol din cele 12 enumerate în portofoliul său, Florin Bodog s-a declarat în fals ca autor principal, în realitate lucrarea aparţinându-i fratelui său, ginecologul Alin Bodog.

Îndrumător... de lefuri

Deşi, teoretic, lista a fost verificată de două comisii, falsurile lui Bodog nu au fost sesizate. Urmarea? Nu numai că PSD-istul s-a împăunat cu două titluri la care în mod normal, dacă sistemul ar fi fost riguros, nici nu avea dreptul să viseze, ci a şi încasat de atunci atât leafa aferentă gradului de profesor, cât şi un plus de 30% din salariul de încadrare, specific "abilitaţilor" care conduc mai mult de 5 doctorate. Aşa se face că, de la un salariu mediu de 3.390 lei, cât încasa în 2012 de la Universitate, Bodog a ajuns anul trecut la 6.235 lei/lună.

Pe hârtie, prodecanul-senator coordonează 11 doctoranzi, destul de aproape de limita maximă de 15 permis de lege. Cât de bine le poate îndruma cercetările e lesne de bănuit, dat fiind că îşi împarte zilele între biroul de prodecan la FMF, cel de şef la PSD Oradea şi cel de senator la Bucureşti. De altfel, sub adăpostul anonimatului, unii doctoranzi recunosc că acesta nu-i ajută cu mai nimic, ci se mărgineşte să figureze doar în acte drept coordonator al muncii lor. Şi, evident, să încaseze banii ca şi cum i-ar merita...

Stop joc!

Pentru a pune capăt jenantei farse a lui Bodog, în luna mai a acestui an BIHOREANUL a sesizat Ministerul Educaţiei şi CNATDCU, cerând verificări, iar în iulie ambele foruri au confirmat justeţea acuzelor. "Confirmăm faptul că dl Bodog Florian Dorel are numai 2 articole la care deţine calitatea de autor principal, deci nu îndeplineşte criteriile pentru abilitare", a fost rezoluţia Comisiei de Medicină din cadrul CNATDCU, pe care Consiliul General al instituţiei a aprobat-o la data de 1 august.

Totuşi, abia la şedinţa din 29 septembrie acelaşi Consiliu General a cerut ministrului Educaţiei ca lui Bodog să-i fie retras dreptul de a conduce doctorate. Şi într-un final, pe 18 octombrie, ministrul Mircea Dumitru a emis Ordinul nr. 5567, privind retragerea atestatului de abilitare şi a calităţii de conducător de doctorat deţinute de Bodog, documentul fiind publicat în Monitorul Oficial marţea trecută.

Actul a fost transmis şi Universităţii şi, evident, lui Bodog. Joia trecută, într-o conferinţă de presă ţinută la PSD Bihor, unde BIHOREANUL a adus vestea, acesta a susţinut, însă, că nu l-a primit, refuzând orice comentariu pe această temă. De altfel, încă de la deconspirarea sa, PSD-istul a respins toate solicitările de a explica public neîncadrarea în cerinţele legale, anunţând că rupe orice "canal de comunicare" cu ziarul.

Cu "scutire"

Ulterior conferinţei de presă, Bodog a declarat unui cotidian local că i se pare ciudat că ordinul a fost publicat înaintea campaniei electorale, sugerând - asemenea altor colegi prinşi cu hoţia - că ar fi o victimă politică. Totodată, a pretins că CNATDCU nu i-a cerut un punct de vedere şi că forul nu a ţinut cont de nişte adeverinţe pe care le-ar avea la dosarul de abilitare, semnate de co-autorii săi, cum că toţi ar avea contribuţii egale în redactarea articolelor şi, astfel, toţi ar fi... autori principali.

Patalamalele de acest fel nu au, însă, cum să-i certifice onestitatea profesională, şi nici pe cea morală, dintr-un motiv logic: dacă toţi autorii şi-ar asuma merite egale în conceperea unei lucrări ştiinţifice (ceea ce, evident, în practică este imposibil), niciunul nu ar mai fi autor principal. Iar lucrările nu ar corespunde standardelor legale, impuse tocmai pentru a nu permite avansarea autorilor "de duzină", fără cercetări serioase.

Somaţi să-l verifice!

Constantin Bungău, rector al Universității din OradeaLa Universitatea orădeană, ordinul ministrului Educaţiei a ajuns abia vinerea trecută. "Îl aplicăm ca atare, constatând că respectivul conducător de doctorat îşi pierde această calitate", a declarat BIHOREANULUI rectorul Constantin Bungău (foto). Ce înseamnă asta, concret? Că toţi cei 11 doctoranzi ai lui Bodog vor fi înştiinţaţi că trebuie să-şi aleagă alţi îndrumători, dacă vor să-şi continue studiile.

Verdictul de la Bucureşti lămureşte, însă, doar parţial cazul de impostură, deoarece face referire strict la titlul de abilitat al lui Bodog, nu şi la cel de profesor, pe care l-a dobândit cu aceeaşi listă de lucrări incompletă. Cum acesta a devenit profesor în urma unui concurs organizat de Universitatea orădeană, CNATDCU şi Ministerul nu s-au pronunţat şi asupra promovării frauduloase în gradul didactic, iar rectorul Bungău, deşi se putea autosesiza, a preferat să nu iniţieze niciun demers.

Vrând-nevrând, va trebui, totuşi, să dea un răspuns, deoarece BIHOREANUL i-a transmis oficial o sesizare, cerându-i să ia act de decizia CNATDCU şi să constate că Bodog n-a îndeplinit nici criteriile legale pentru a ajunge profesor, aşa încât, la rându-i, conform procedurilor, să ceară Ministerului să-i retragă şi acest titlu. Dacă nu din alt motiv, măcar din respect pentru universitarii oneşti, care trudesc la cercetări serioase şi nu se împăunează cu merite inexistente...


UNDE-I DOCTORATUL?
Suspectat de plagiat, cu teza ascunsă

La începutul acestui an, BIHOREANUL a dezvăluit că asupra lui Florian Bodog planează şi suspiciunea că şi-a dobândit prin plagiat doctoratul în medicină, cu o lucrare intitulată "Implicaţii anatomo-clinice, paraclinice şi terapeutice în pancreatita acută", susţinută pe când avea doar 28 de ani, sub coordonarea profesorilor Mircea Ifrim şi George Ionescu.

Lucrarea semnată de Bodog, fără nicio legătură cu specializarea sa de estetician, nu a putut fi verificată deoarece nu se găseşte decât la Biblioteca Naţională din Bucureşti, care nu oferă copii ale ei, ci doar posibilitatea de a fi consultată la sala de lectură. BIHOREANUL i-a cerut lui Bodog să-şi supună teza unui test de autenticitate dar, după câteva luni de amânări sub tot felul de pretexte (inclusiv că n-ar mai avea niciun exemplar), acesta a refuzat. În schimb, Universitatea ar putea să-i ceară să depună o copie a lucrării la Biblioteca din Oradea, aşa cum trebuia să procedeze încă de acum 15 ani, dar n-a făcut-o. Oare de ce?