O nouă înşelătorie prin metoda oferirii voucherelor de cumpărături vizează clienţii Lidl şi Carrefour din Romania. Mesajul îi îndeamnă pe internauţi să dea click pe un link, lăsând să se înţeleagă că vor primi nu mai puţin de 500 de dolari!

"Noi oferim voucher gratuit 500$ pentru a sărbători cea de-a 11-a aniversare", se precizează în mesaj, în care apare şi o pagina care redirecţionează utilizatorii către site-ul www.lídl.eu/anniversary, pagină care nu aparţine Lidl România.

Scam-ul funcţionează exclusiv pe mobil şi se propagă prin intermediul aplicaţiei de mesagerie WhatsApp sau Facebook.

După primirea mesajului şi accesarea link-ului, utilizatorul este redirecţionat către o pagină care afisează un domeniu cu o denumire ciudată: xn--ldl-rma[.]eu (în cazul scam-ului Lidl) sau xn--carrfour-40a[.]com (în cazul Carrefour).

Cert.ro avertizează că un bug de securitate în înregistrarea domeniilor, care permite utilizarea şi unui alt alfabet în afara celui roman, oferă această oportunitate pentru ca atacatorii să poată să-şi mascheze URL-urile ca unele cu denumiri legitime. 

Lidl a reacţionat şi a spus Utilizatorii de Internet sunt sfătuiţi să nu încerce să acceseze acest link-ul primit. "Acest demers nu este organizat de către Lidl România, iar compania se distanţează ferm de asemenea modalităţi de promovare, luând toate măsurile necesare pentru a împiedica răspândirea acestei tentative de fraudă", arată mesajul.

De altfel, în situaţia în care primiţi asemenea mesaje sau vi se pare ceva suspect, cel mai simplu este să tastaţi manual numele site-ului în bara de link a browser-ului, fie apelând la motoarele de căutare.