Administraţia Fondului pentru Mediu acordă finanţări nerambursabile, de până la 20.000 de lei, pentru instalarea de panouri fotovoltaice, care produc energie electrică.

Potrivit unei informări postate pe site-ul AFM, prin acest program se finanţează cheltuielile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3kWp, cheltuielile cu montajul şi punerea în funcţiune a sistemului de panouri, TVA aferentă cheltuielilor eligibile. "Finanţarea se acordă în procent de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 20.000 de lei", se arată în ghid.

Pot beneficia de această finanţare doar proprietarii imobilelor care nu fac obiectul unui litigiu şi nu au obligaţii restante la bugetul de stat ori bugetul local.

Spre deosebire de programul Casa Verde, de data aceasta, doritorii nu se vor înscrie la instituţiile publice, ci direct la instalatorii autorizaţi şi validaţi în program. Lista acestora nu se cunoaşte încă, instalatorii având termen până la 1 martie să-şi depună dosarele spre validare. Cert este că, după ce se vor şti instalatorii, bihorenii îşi vor duce la ei dosarele de înscriere, cu toate actele pretinse de AFM.

De asemenea, o noutate este că beneficiarii pentru care AFM va aproba finanţarea nu vor mai trebui să suporte ei cheltuielile de instalare, iar apoi să-şi recupereze banii. Acum, vor plăti doar cofinanţarea.

"Beneficiarul finanţării achită instalatorului contribuţia proprie (ex. de calcul - în situaţia unei investiţii cu valoarea totală de 22.230 lei, finanţarea acordată este de 20.000 lei pentru o putere instalată de cel puţin 3kWp, iar contribuţia proprie a persoanei fizice este de 2.230 lei; în situaţia în care investiţia are o valoare totală de peste 22.230, finanţarea este de 20.000 lei, iar persoana fizică susţine diferenţa.)", se arată pe site-ul AFM.

Implementarea proiectului se realizează în termen de 8 luni de la semnarea contractului de finanţare nerambursabilă, termen în care beneficiarul final depune la instalatorul validat certificatul de racordare şi încheie cu acesta toate formalităţile privind recepţia sistemului de panouri fotovoltaice, emiterea facturii şi plata contribuţiei proprii.