Ce gazon se potriveşte unei curţi care se află aproape mereu la umbră? Ce îngrăşăminte pot fi folosite atât la gazon cât şi la florile din curte? Care sunt cele mai eficiente soluţii pentru tăierea gazonului? Sunt doar câteva întrebări la care invitaţii Begonia Garden Center, de pe Calea Sântandreiului nr. 100, au răspuns sâmbătă în cadrul unui workshop dedicat secretelor unei peluze englezeşti perfecte, destinat clienţilor magazinului. 

Dechis în fiecare zi

În Begonia Garden Center orice persoană care doreşte să-şi amenajeze curtea poate găsi o multitudine de produse: seminţe de flori, plante de interior sau de curte de diferite mărimi, articole de bricolaj, ghivece, jardiniere, pământ de flori, ustensile pentru pregătirea unui grătar, sisteme de irigare, produse pentru întreţinerea spaţiilor verzi, dar şi a piscinelor.  

Firma a fost înfiinţată în 2019, iar magazinul a fost deschis în 2020, în Sântandrei, de fraţii Mihai şi Costel Oprea, după ce au constat că există o astfel de nevoie pe piaţa orădeană. Recent s-a mutat pe Calea Sântandreiului nr. 100 (pe partea stângă, cum vii dinspre Oradea, înainte de intrarea în Sântandrei), unde se întinde pe 12.000 mp.

Begonia Garden Center e deschis în fiecare zi, între orele 8 şi 20, iar în această perioadă este plin de plante din toate categoriile, precum zmeură, afin, pomi fructiferi, dar şi flori care se plantează acum - panseluţe, narcise ori zambile.

Tainele gazonului

Sâmbătă, cei care au trecut prin magazin au avut parte şi de o surpriză... utilă. "Clienţii noştri au fost anunţaţi de organizarea primului nostru workshop, aici la Begonia, cu tema îngrijirii peluzei. În fiecare sezon vom face alte workshop-uri pe diferite teme, în care le vom prezenta clienţilor noştri produse potrivite pentru o anumită activitate în curte, dar şi cum să le folosească. În mai, de exemplu, va urma o altă întâlnire, dedicată întreţinerii piscinei", a spus Costel Oprea.

Întrunirea de sâmbătă a fost dedicată tuturor categoriilor de clienţi ai Begonia Garden Center: firme de peisagistică, grădinari sau pasionaţi de grădinărit care îşi amenajează singuri curţile.

În faţa celor prezenţi au vorbit întâi reprezentanţii firmei Holland Farming, Alex Dima şi Cătălin Gabor, care importă şi distribuie în magazinul Begonia diverse seminţe de gazon, îngrăşăminte, dar şi diferiţi nutrienţi care ajută plantele să crească sănătos.

Aceştia au prezentat seminţele Barenbrug, între care s-a numărat şi un amestec potrivit pentru terenurile de fotbal, golf ori alte sporturi. "Cu siguranţă aţi văzut cum arată un teren de fotbal după un meci: rămâne cu spaţii goale, inestetice. Gazonul rezultat din seminţele de RPR Sport e perfect pentru un asemenea teren, pentru că stolonii (n.r. tulpinile) se regenerează rapid şi dau naştere altor plante în locurile goale, exact ca o reţea", a explicat Alex Dima.

Un alt produs interesant este un tip îngrăşământ biologic ce poate fi folosit atât pentru iarba din curte, cât şi pentru lalele, crizanteme, trandafiri, căpşuni ori pomi fructiferi. "Cropmax este un fertilizant ecologic care îmbunătăţeşte rezistenţa plantelor la boli şi dăunători, poate fi folosit în orice condiţii şi în orice etapă a dezvoltării plantelor şi le ajută să reziste la secetă", a spus Cătălin Gabor.

El a mai adăugat şi că există pe piaţă seminţe de gazon perfecte pentru curţile în care razele soarelui ajung mai greu. "Gazonul care va ieşi din Ladscaper Pro Sun & Shade este rezistent la secetă şi nu-i place deloc soarele. Creşte mai greu şi nu are nevoie de o întreţinere specială. Frunzele sunt subţiri şi dese, de o culoare verde închis", a explicat specialistul.

Motocoase şi roboţi

În a doua parte a evenimentului, reprezentanţii firmei Ambrogio au prezentat câteva utilaje de tuns iarba, inclusiv un robot.

"Robotul de tuns iarba Ambrogio Zucchetti poate să identifice obstacolele, cum ar fi flori de lângă gazon. Se alimentează cu baterii, deci nu are niciun fel de cablu. Înălţimea de tăiere a gazonului poate să fie ajustată de la 2 la 7 centrimetri. Robotul este dotat şi cu senzor de ploaie, ceea ce înseamnă că poate funcţiona şi în astfel de condiţii. Ei pot fi folosiţi pe suprafeţe de la 200 de metri pătraţi până la 2 hectare", a spus Cătălin Sasu.

Avantajele unui robot de tuns gazonul sunt multe. Proprietarul nu mai trebuie să arunce iarba pe care o taie, pentru că ea este refolosită ca îngrăşământ, economiseşte mult şi are gazon proaspăt tuns în fiecare zi.

Între altele, în întâlnirea de sâmbătă au mai fost prezentate şi maşini de tuns iarba Honda, dar şi motocoase multifuncţionale cu foarfecă pentru gard viu, o drujbă mică şi alte accesorii.

Toate acestea pot fi găsite la Begonia Garden Center, unde personalul, la fel ca şi clienţii, sunt pasionaţi de amenajarea unei curţi cochete, în care să-ţi fie mai mare dragul să petreci timpul liber...

(Advertorial)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!