Începând din această toamnă, o structură din subordinea Consiliului Județean Bihor – Agenția de Management al Destinației Bihor - organizează cursuri pentru formarea în profesii precum cea de salvamar ori ghid turistic pentru peșteri.

Potrivit unui comunicat transmis joi de CJ Bihor, cursurile pentru formare profesională ca salvamar, ghid turistic pentru peșteri și paznic de vânătoare dispun de 30, 15 și respectiv de 14 locuri, perioada de înscriere fiind încă deschisă, până la ocuparea tuturor locurilor disponibile. Persoanele interesate pot accesa formularele necesare pe site-ul proiectului, https://fortourbhhb.ro, la secțiunea Cursuri.

Cele trei cursuri gratuite fac parte dintr-un proiect transfrontalier în valoare de 2,71 milioane euro, finanțat de Uniunea Europeană, pentru ”Crearea și dezvoltarea unei rețele policentrice transfrontaliere de formare și sprijin, pentru a crește calitatea serviciilor transfrontaliere de turism și artizanale în județele Bihor și Hajdú-Bihar”. Obiectivul acestuia este de a îmbunătăți ocuparea forței de muncă în domeniile turism, cultural și ospitalitate prin organizarea, printre altele, a unor cursuri variate, de la ghid turistic, administrator de hotel, paznic de vânătoare, paznic în ariile protejate până la cursuri pentru formarea de specialiști în conservarea obiectelor de artă, muzeograf, curator etc. Se estimează că în cadrul proiectului vor participa la cursuri de formare și târguri de muncă în aceste domenii 1.020 de persoane.

Beneficiarii proiectului Ro-Hu sunt Agenția de Management al Destinației Bihor, ca principal beneficiar, Parohia Ortodoxă Körösszegapáti (Ungaria), Episcopia Romano-Catolică Oradea, Parohia Reformată Episcopia Bihor, Parohia ortodoxă Sfântul Duh Mângâietor și Mânăstirea Izbuc.