Bihorenii care vor să facă donaţii, astfel încât să înfrumuseţeze sărbătorile pascale ale semenilor lor mai puţin norocoşi, sunt aşteptaţi în cinci magazine Lidl din Bihor, unde Banca pentru Alimente Oradea face colectă de alimente neperisabile.

Mai precis, în toate magazinele Lidl din Oradea şi Salonta, bihorenii vor găsi cutii în care pot lăsa donaţii pentru Banca Regională Pentru Alimente Oradea, care distribuie hrană pentru persoane aflate în nevoie în toată regiunea Bihor, Maramureș, Satu Mare și Sălaj.

Cutiile, amplasate după casele de marcat, vor fi disponibile până pe 16 mai.

Ce se poate dona

„Acesta este al doilea sezon în care Banca Regională pentru Alimente Oradea organizează Colecta de sărbători. În Colecta de Crăciun 2020, doar bihorenii și maramureșenii au donat 1253 kg produse în 4 magazine Lidl, care au fost distribuite persoanelor din categorii defavorizate din evidenta a 20 de organizații beneficiare în programul de ajutor alimentar”, se arată într-un comunicat al organizaţiei.

Alimentele neperisabile ce pot fi donate sunt alimente de bază (ulei, făină, zahăr, orez, paste făinoase, ingrediente de copt, lapte UHT), conserve (de legume, carne, fructe), sosuri, sucuri, produse de patiserie ambalate, biscuiți, cafea, ceai, dulceață și gemuri.

Colecte doar de sărbători

Colecta în magazinele partenere e singura ocazie pentru persoanele fizice să doneze alimente prin băncile alimentare către persoanele aflate în nevoie. 

În restul anului, rețeaua băncilor pentru alimente preia de la companii produse în surplus, cum sunt stocurile sezoniere, mărfurile refuzate la platformă din motive estetice, produsele provenite din campanii de marketing, testări de sortimente noi sau produsele ce se apropie de termenul de expirare și vor trebui retrase de la raft. Toate produsele sunt în termen și bune pentru consum uman și sunt donate imediat.

Din motive de trasabilitate, alimentele nu pot fi donate direct persoanelor fizice, ci doar prin intermediul ONG-urilor cu programe sociale destinate persoanelor în nevoie și grupurilor vulnerabile. 

19.000 de guri hrănite, într-un an

Proiectul Banca pentru Alimente a început în România în 2016, prin fondarea Băncii pentru Alimente București, și s-a extins cu sprijinul Federației Europene a Băncilor Alimentare în toată țara prin Băncile regionale din Cluj, Roman, Brașov, Oradea, Timișoara, Constanța, Craiova, urmând a fi constituită și cea din Galați. În 5 ani, rețeaua a colectat 5076 tone de alimente de la peste 100 de companii și le-a donat spre mai mult de 400 de organizații, ca ajutor alimentar recurent pentru 113.000 de persoane aflate în situații vulnerabile.

Banca Regională Pentru Alimente Oradea și-a început activitatea în 10 martie 2020, colectând de la companiile donatoare în primul an 516 tone de alimente, în valoare de 4,2 milioane lei. Aceste produse ce au putut fi salvate de la risipă au fost distribuite cu ajutorul a 70 de organizații la peste 19.000 de persoane.

În 2021, Banca şi-a propus să-şi intensifice activitatea în județele din regiunea sa, cu misiunea de a contribui la reducerea sărăciei, foametei și risipei alimentare, sprijinind asociațiile cu programe sociale și caritabile din Bihor, Sălaj, Maramureș, Satu Mare. Lidl este principalul sponsor pentru reţeaua naţională, dar şi pentru Banca Regională din Oradea.