Eşti dornic să înveţi să programezi? Ai un laptop şi sâmbătă de sâmbătă vrei să fii alături de colegi, prieteni şi mentori să înveţi să faci site-uri, jocuri şi să dezvolţi aplicaţii pentru roboţi? Coder Dojo, un proiect în cadrul căruia copiii au posibilitatea să înveţe programarea gratuit la Moszkva Caffe, se extinde şi e în căutare de noi talente. Atât înscrierea cât şi cursurile sunt gratuite!

"CoderDojo este o mişcare open source, bazată pe voluntariat şi mentorat, care operează cluburi de programare gratuite pentru copii şi adolescenţi cu vârste cuprinse între 7 şi 16 ani. Participanţii la dojo-uri învaţă să codeze, să dezvolte site-uri web, aplicaţii informatice, jocuri pe calculator şi îşi formează deprinderi sociale într-un mediu deschis, incluziv şi informal", a explicat Andrei Cosmin Munteanu, unul dintre mentorii care, sâmbătă de sâmbătă, îi învaţă pe copii programarea.

Având o vechime de puţin peste 2 ani, CoderDojo s-a răspândit în peste 250 de locaţii din 30 de ţări. Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, Oradea este al patrulea oraş din România, după Bucureşti, Timişoara şi Arad, implicat în proiect.

În oraşul de pe Criş, "cursurile" se desfăşoară în fiecare sâmbătă, începând cu ora 11, în Moszkva Caffe, de pe strada Moscovei. Practic, este o întâlnire a copiilor de aceleaşi vârste, unde, într-o atmosferă relaxată şi prietenoasă, pe lângă dezvoltarea abilităţilor tehnice, aceştia învaţă şi să se socializeze, prin exerciţii captivante şi practice.

Din 18 ianuarie, de când a debutat oficial CoderDojo la Oradea, cursanţii au reuşit adevărate minuni, făcând site-uri serioase şi aplicaţii utile, ca de pildă pentru "rezervarea" de taxiuri sau hoteluri. "Până acum copiii care au participat la CoderDojo Oradea au reuşit să facă site-uri, jocuri în Scratch şi aplicaţii mobile, plus: jocuri facute în Unity şi dezvoltarea de aplicaţii cu roboţi Arduino şi Raspberry Pi", a mai precizat Andrei.

Şi că munca lor e serioasă o dovedeşte şi faptul că săptămânile trecute, aplicaţiile au fost scoase la concurs. "Cu trei dintre aceste proiecte (Alex Munteanu, Victor Muresan şi Roland Letea din echipa Junior Development Team, din care mai fac parte şi Alin Pârcălab şi Adrian Spătaru) vom merge mai departe la Coolest Projects în Dublin, unde au loc prezentările la nivel internaţional", a mai arătat mentorul.

Cei care doresc pot să se înscrie în continuare în program accesând pagina de Facebook a proiectului, https://www.facebook.com/CoderDojo.Oradea. Lucrările copiilor pot fi urmărite accesând http://goo.gl/HTwRMm.

Citiţi pe această temă şi articolul "Mini artişti, mini IT-işti: Noi ateliere educative şi recreative pentru copiii din Oradea"