Petrecerea timpului liber în natură, cu cortul, poate fi o aventură plăcută, dacă excursioniștii respectă regulile care să îi țină în siguranță, transmit pompierii bihoreni.

În primul rând, aventurierii trebuie să fie pregătiți pentru o vreme imprevizibilă. La munte, furtunile se pot produce rapid și neașteptat, aspect de care trebuie ținut cont când se alege locul de campare.

Cortul ar trebui să aibă o prelată impermeabilă și rezistentă la vânt. „Să aveți întotdeauna cu dvs. o trusă de prim ajutor, care include antiseptice pentru tăieturi, analgezice și o trusă pentru mușcături de șarpe”, este sfatul ISU Crișana.

Bihorenii ar trebui să fie pregătiți și pentru un incendiu și să ia cu ei în excursie un spray de stingere a focului, compact și ușor. Spray-ul stingător de incendiu este un recipient sub presiune de tip aerosol, de unică folosință, ce generează la punerea in funcțiune, o spumă extrem de fină, stabilă și persistentă, care acoperă repede focarul, împiedicând contactul acestuia cu oxigenul atmosferic ce întreține arderea. Lichidul rezultat în urma spargerii spumei răcește suprafețele, împiedicând reaprinderea acestora.

Cortul nu trebuie instalat sub un copac foarte înalt și izolat, care în timpul unei furtuni ar putea atrage trăsnetul, și nici pe vârfuri, crete sau platouri înalte, și ele „atractive” din acest punct de vedere. La baza versanților, alte riscuri: căderi de pietre, copaci doborâți de vânt sau torente de apă.

Un alt aspect important de care trebuie ținut cont la alegerea locului de camping este ca zona să nu fie bogată în zmeură și afine, hrană apreciată de urşi. În ultimii ani, în Bihor au fost observați tot mai mulți urși, care ar putea să-i „viziteze” pe turiștii cu corturi.

Tot pentru a preveni întâlnirea cu sălbăticiunile, resturile alimentare nu trebuie lăsate în pădure sau lângă cort, deoarece atrag animalele.

Aragazul de voiaj nu trebuie pus în funcțiune în interiorul cortului, unde trebuie folosite doar lanterne sau felinare alimentate cu baterii.

Este indicată și utilizarea unui cort ignifug, iar focul de tabără trebuie aprins obligatoriu la distanță de el, dar și de vegetația uscată sau de liziera pădurii. „Săpați o groapă în care să aprindeți focul de tabără, înconjurați-o de pietre și curățați toată vegetația uscată din apropiere. Asigurați-vă că aveți la îndemână spray-ul stingător, un stingător sau recipiente cu apă. Întotdeauna asigurați-vă că ați stins complet focul când mergeți la culcare sau când părăsiți locul de campare”, mai recomandă pompierii.

Nu în ultimul rând, bihorenii care campează singuri trebuie să spună cuiva în ce zonă intenționează să meargă, să folosească hărți, busole și fluiere și să țină cont că serviciile telefoanelor mobile ar putea să nu funcționeze în locurile izolate.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!