Consiliul Judeţean al Elevilor Bihor le-a cerut tuturor candidaţilor la Primăria Oradea să semneze un angajament prin care asigură că, dacă vor ajunge primari, vor respecta Ordinul Ministerului Educaţiei 5.576/2011 şi le vor oferi burse elevilor merituoşi sau care provin din familii sărmane.

„Legea enumeră trei tipuri de burse pe care administraţiile locale trebuie să le acorde: sociale, pentru că mulţi elevi nu au acces la educaţie din cauza situaţiei financiare precare, de merit, pentru elevii cu medii generale de peste 8,50, şi de performanţă, pentru elevii cu rezultate la olimpiade sau concursuri. În Oradea, s-au dat doar burse de performanţă, dar uneori şi acelea nu pentru toţi olimpicii”, a declarat pentru BIHOREANUL Lorena Rus, secretar CJE Bihor şi unul dintre elevii care a dus angajamentul candidaţilor.

CJE Bihor a mai avut şi în trecut poziţii publice prin care a cerut primarilor din judeţ să respecte dreptul elevilor de a primi burse, dar fără prea mare succes.

Acum, doi candidaţi nu au semnat "ca primarul". Florin Birta (PNL) le-a spus elevilor că nu îşi asumă angajamentul, dar dacă va deveni primar, îi va consulta în realizarea unei strategii privind susţinerea elevilor din Oradea, iar Ioana Mihăilă (USR Plus) a modificat documentul, semnându-l într-o variantă pe care o consideră realizabilă. Mai precis, în loc să-şi asume că va da burse pentru toţi elevii cu venituri mici sau pentru toţi cei cu medii peste 8,50, candidata şi-a asumat că îi va susţine prin măsuri precum amenajarea unor centre after school pentru copiii din familii sărmane, respectiv amenajarea unui centru de excelenţă cu laboratoare bine dotate ori abonamente la bazele de date electronice ale revistelor ştiinţifice de prestigiu.