Un comunicat de presă dat publicităţii miercuri de Nicoale Hodişan, directorul coordonator al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Bihor, atrage atenţia asupra unei anomalii ce se poate crea în implementarea programului "Fructe pentru şcoli", prin care statul vrea să le ofere gratuit mere, de la toamnă, elevilor din clasele I-VIII, cu scopul de a le forma deprinderea de a consuma fructe proaspete şi sănătoase.

Mere ecologice, nu de import

După cum se ştie, prin acest program, ţării noastre i-au fost alocate, numai pentru anul şcolar 2010-2011, 9,6 milioane de euro din partea Uniunii Europene, fapt ce plasează România pe locul trei în grupul ţărilor care vor beneficia de fonduri de pe urma acestei acţiuni.

Pentru ca acest program să îşi atingă însă pe deplin scopul, stimulând pe de o parte consumul de fructe ecologie, iar pe de alta interesul fermierilor autohtoni pentru asemenea produse, specialiştii susţin că în criteriile de departajare a ofertelor privind furnizarea de fructe în şcoli un avantaj ar trebui să aibă merele ce provin din ferme ecologice.

„Noi, ca instituţie ce implementează politicile agricole în teritoriu, trebuie să ne îndreptăm atenţia către dirijarea acestor sume spre producătorii agricoli autohtoni şi nu spre merele provenite din import, caz în care, în loc să stimulăm proprietarii de livezi din ţară, nu am face altceva decât să subvenţionăm indirect fermierii altor state", consideră Nicolae Hodişan.

Potrivit Direcţiei Agricole, în judeţul Bihor sunt înregistrate 26 de hectare de livezi de măr realizate în sistem ecologic, producţia obţinută pe aceste suprafeţe ridicându-se la aproximativ 600 tone, cantitate ce ar putea acoperi o parte din necesarul de consum impus de program.

„Însă interesul pentru acest program finanţat din fonduri UE cu siguranţă că ar stimula şi alţi fermieri să se îndrepte spre o agricultură ecologică", apreciază directorul DADR Bihor.

Un program ratat

Pentru acest an şcolar, ar fi trebuit să beneficieze de program 1,7 milioane de elevi, dar, din cauza întârzierilor în apariţia normelor metodologice şi a nealocării de fonduri, acţiunea a eşuat. Valoarea totală a programului era estimată la 6,68 milioane de euro, din care ajutorul comunitar reprezenta 4,99 milioane de euro, iar cofinanţarea naţională era de doar 1,66 milioane de euro.

În judeţul Bihor, anul acesta, programul nu se va aplica, deoarece mai este doar o lună şi jumătate până la finalizarea anului şcolar, iar autorităţile nu au demarat licitaţiile. “Programul a pornit prea târziu. Ministerul Finanţelor nici măcar nu a alocat banii pentru desfăşurarea lui, iar Consiliul Judeţean nu îşi putea permite să aloce din buget peste 100.000 de euro pentru asta. În plus, nici măcar nu există normele metodologice pentru aşa ceva”, a declarat Mircea Jacan, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean.