Aproape la fel de înfofoliți cum s-au dus în iarnă la Târgul de Crăciun, unii orădeni au trecut sâmbătă pe la Târgul de Paști organizat în Cetatea orașului, dar fără să zăbovească prea mult, din cauza temperaturilor scăzute și a vremii mohorâte.

Comercianții se plâng și ei că stau în frig, fără să vândă mare lucru.

„Nu mă pui pe Facebook, să vină lumea?”

„Cât a plouat, chiar nimeni nu era pe-aici, numai noi, comercianții. Acum, că nu mai plouă, a venit ceva lume, dar puțini”, a spus BIHOREANULUI o vânzătoare dintr-o rulotă, care are în ofertă diferite specialități de cartofi.

Originară din Sibiu, femeia a mărturisit că a venit prima oară la Oradea în toamnă, la FestiFall, când vânzările au mers bine, așa că a decis să încerce acum și la Târgul de Paști. „Avem o rulotă și la Sibiu, la Târgul de Paști, și acolo e la fel atmosfera, pentru că e frig. În plus, mulți oameni încă țin post și își spun că nici nu are sens să vină pe-aici”, a mai spus comercianta.

Târgul de Paști Oradea

De lipsa clienților s-a plâns și o doamnă care vinde dulciuri de tot felul, inclusiv turtă dulce, nuga ori napolitane. „Nu mă pui pe Facebook, să vină lumea să cumpere? Nu vine nimeni”, s-a rugat ea de fotoreporterul care îi poza produsele.

Ouă din Drăgoteni

Pe lângă standurile cu mâncăruri, în Cetate orădenii mai pot găsi, ca la oricare eveniment de acest gen, bijuterii, jucării, flori, decorațiuni și ouă încondeiate de specialistele din satul bihorean Drăgoteni, „capitala” acestui meșteșug bihorean.

Oua Paști Oradea

„Sunt ouă, ouă, se pot și consuma”, își îmbie clienții tanti Eva, o localnică din Drăgoteni. A învățat să încondeieze ouă roșii cu ceară de când era copilă. „20 de ani n-am făcut, că am stat în București. Dar m-am întors acasă, la Drăgoteni, și m-am reapucat”, a mărturisit femeia BIHOREANULUI. A etalat în fața clienților zeci de ouă roșii, dar și albastre ori roz, cu modele diverse, pe care le vinde cu 5, 10 sau 15 lei, în funcție de culoare. „Nu prea e lume, că n-au oamenii bani. E și foarte frig”, a spus Eva Stativa (foto).

Evă Stativa

La celălalt stand al Centrului de Cultură Bihor, curioșii le găsesc pe Mariana Duma, tot din Drăgoteni, și Elena Tempelean, din Coșdeni. Ambele vând ouă încondeiate, vopsite sau albe, pe care doritorii le pot colora acasă. De asemenea, femeile țin și ateliere de încondeiat cu copiii, dacă vor exista doritori.

Gratis, doar cu măgărița

Sâmbătă după-amiază, majoritatea vizitatorilor care au trecut pe la Târgul de Paști erau părinți sau bunici cu copii, care indiferent de vremea de afară, nu pot fi ținuți doar în case.

târgul de Paști Oradea

Micuții s-au distrat fie făcându-și poze cu figurinele specifice sărbătorii, adică ouă colorate, iepurași ori pui de găină, fie plimbându-se cu trenulețul sau cu o căruță trasă de o măgăriță. Special pentru eveniment, Ferma Măgărițelor din satul bihorean Mierlău a adus în Cetate o trăsură și un animal, cu care doritorii se pot plimba gratuit.

O altă distracție disponibilă pentru copii sunt mașinuțele cu telecomandă, unde 10 minute de plimbare costă 15 lei, dar părinții pot obține reduceri dacă cumpără și popcorn ori vată pe băț.

Târgul de Paști Oradea

La mâncăruri, prețurile sunt precum inflația: mari. Un langoș costă 15 lei, un burger trece de 30 de lei, o porție de chipsuri din cartofi este 25 de lei, iar un „wrap”, adică o lipie umplută cu carne, salată și sosuri chiar 39 de lei. Nici la dulciuri nu sunt prețuri mici: un colac „kurtos” a ajuns la 25 de lei, iar o clătită costă 15 lei, dacă este umplută cu gem, sau 20 de lei, pentru cei care vor creme de banane, nucă sau „oreo”.

Târgul de Paști Oradea

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!