După vremea plăcută de vineri, vin furtunile! Judeţul Bihor se va afla, începând de sâmbătă dimineaţă, de la ora 9, şi până duminică seară, la ora 23, sub alertă meteo de cod galben. În acest interval vor fi intensificări ale vântului, ploi însemnate cantitativ, instabilitate atmosferică şi răcire accentuată duminică. Ploile vor fi însoţite de descărcări electrice şi grindină.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, pe lângă Bihor, codul galben mai vizează judeţele Timiş, Caraş-Severin, Arad şi Hunedoara.

"Începând din dimineaţa zilei de sâmbătă, 31 martie, vântul va prezenta intensificări, cu viteze în general de 55-60 km/h, temporar 65-75 km/h. La munte vântul va sufla tare, cu viteze pe creste de 90-100 km/h. Începând din a doua parte a zilei, dar mai ales spre seară şi în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, vremea va deveni instabilă. Vor fi ploi cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice şi vor fi condiţii de grindină. Local cantităţile de apă vor depăşi 15-25 l/mp şi izolat 30-40 l/mp", arată comunicatul.

Duminică, 1 aprilie, vremea se va răci accentuat. Pe arii relativ extinse în cursul zilei va ploua, iar la munte vor fi precipitaţii mixte. Pe arii restrânse, în zonele de deal şi munte, cantităţile de apă vor mai depăşi 15-20 l/mp. Vântul va mai prezenta intensificări, cu viteze în general de 45-55 km/h, temporar 65-75 km/h, iar la munte vântul va sufla tare.

În scopul preîntâmpinării unor situaţii de urgenţă care pot afecta viaţa şi bunurile cetăţenilor,  Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana"  recomandă bihorenilor ca pe timpul manifestării rafalelor de vânt, căderilor de grindină sau a descărcărilor electrice, să se adăpostească în locuinţe sau alte spaţii care le asigură protecţia şi să deconecteze aparatura electrocasnică.

De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autovehiculelor se va realiza în zone ferite, la distanţă faţă de copaci sau stâlpi de electricitate.

Având în vedere posibilitatea averselor cu căderi semnificative de apă, recomandăm populaţiei să ia măsuri pentru curăţarea şanţurilor şi rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale.

Informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obţinute prin intermediul aplicaţiei DSU, care poate fi descărcată din Google Play Store şi din App Store.