În timp ce Occidentul se luptă cu o iarnă extremă, în România e soare şi o vreme neobişnuit de caldă pentru această perioadă. Gerul Bobotezei e departe. Agricultorii se tem că atunci când va veni, iarna le va distruge recoltele încolţite prematur.

Potrivit Digi24.ro, anul trecut de Bobotează, temperaturile maxime pe zi au fost sub 0 grade celsius in aproape toată ţara. La Iaşi au fost minus 10 grade, la Timişoara minus 8, Oradea -11. Anul acesta, în aceleaşi localităţi, temperaturile au fost mult mai mari. La Iaşi au fost 9 grade, cu plus, la Timişoara 13, iar la Oradea 12.

"S-a mai întâmplat şi în alţi ani, e adevărat, mai rar, cam doi ani să zicem în medie din 10 sunt aşa mai calzi, chiar în perioada asta. Ar fi 2014, destul de aproape, a mai fost şi în 2001, recordul chiar pe 7 ianuarie, cu cea mai ridicată temperatură din luna ianuarie din ţară, 22 de grade", afirmă Dinu Mărăşoiu, meteorolog.

Dacă oamenii se bucură că gerul năprasnic se lasă, încă, aşteptat, biologii avertizează că există plante care intră în vegetaţie stimulate de aceste temperaturi. "Există pomi fructiferi care vor înflori şi dacă apoi urmează îngheţul, florile acestora vor igheta si va fi afectată productia de fructe si seminte", afirmă Petronela Comănescu, biolog.

Totodată, agricultorii sunt speriaţi că munca le va fi zădărnicită de vreme. "Pericolul mare este dacă va fi un timp cald, călduros prelungit de peste două săptămâni, o săptămână două posibil să dea tija florală. Or, în momentul în care dă tija florală intră în creştere accelerată şi atunci sensibilitatea ei creşte foarte mult şi s-ar putea la temeraturi de -10, -15 să pierdem toată cultura", a spus, la Digi24, Iosev Pantea, fermier.

Meteorologii spun că de săptămâna viitoare, valorile termice vor mai scădea, însă tot nu ne vom apropia de valorile normale pentru această perioadă a anului.

În Crişana, în intervalul 6 - 9 ianuarie, temperatura medie diurnă va creşte din nou, spre 11 - 13 grade, pentru ca ulterior să scadă treptat, până la 6 grade în intervalul 11 – 14 ianuarie. Temperaturile minime vor creşte din nou, până la 2 - 3 grade între 8 şi 10 ianuarie. Apoi, până spre 14 ianuarie, temperaturile vor fi caracaterizate de o nouă scădere a regimului termic nocturn, astfel încât, la finalul intervalului de prognoză, se prognozează din nou o medie regională de -2, -1 grad. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată în intervalul 9 – 14 ianuarie.

La munte, va debuta un nou proces de răcire, care va dura până în jurul datei de 11 ianuarie. Până pe 14 ianuarie nu vor fi variaţii termice semnificative de la o zi la alta. În timpul zilei temperaturile se vor situa în jurul valorii de 0 grade, iar minimele medii ale nopţii vor fi cuprinse în general, între -10 şi -5 grade. În ansamblu, vremea va fi mai caldă decât în mod normal pe tot parcursul intervalului analizat. Cele mai ridicate şanse de apariţie a precipitaţiilor, predominant sub formă de ninsoare, vor fi în intervalul 9 - 14 ianuarie.