Frigul şi vremea umedă de afară i-au ţinut pe orădeni în case vineri seară, când, în Parcul 1 Decembrie, a debutat festivalul Toamna Orădeană.

În jurul orei 20, aleile erau aproape pustii, iar unii comercianţi nici măcar nu şi-au mai despachetat aparatele de făcut popcorn. De obicei, la mititei, frigărui sau kürtős kalács se înghesuie oameni-grămadă, şi se aşteaptă minute în şir până să vină rândul cuiva. Acum, însă, comercianţii stăteau cu frigăruile pe grătare şi cu colacii secuieşti în coşuri de nuiele. Nu erau mai mult de 500 de oameni în tot parcul, iar maşinuţele pentru copii erau oprite. "Cine ştie, poate, mâine, o să avem mai mult noroc", a spus o comerciantă resemnată, încălzind o porţie de cartofi prăjiţi.

Spectacolele au început fără discursuri şi politicieni, amfitrionii serii - Ioana Mihuţi şi Emil Trifa - reuşind să-i facă pe cei din faţa scenei să rămână "conectaţi". De altfel, zona scenei, unde au fost mai multe momente de dans şi de folclor, a fost cea mai animată.

Când, pe la ora 20.30, pe scenă au urcat "Provincialii", cu muzică de petrecere, cheful parcă s-a dezlănţuit mai ales între romii care dansau cu foc în faţa scenei, unele piese din repertoriul artiştilor vizându-i direct. Pe la ora 21, ritmul a prins viaţă tot mai tare, mai ales la cântece de petrecere precum "Ionel, Ionelule". Ca fapt divers, formaţia este una dintre preferatele primarului Ilie Bolojan, însă acesta nu şi-a făcut apariţia.

Până la urmă, parcările din jurul parcului s-au umplut, încet, iar festivalul a prins o brumă din culoarea de altă dată.

Toamna Orădeană continuă, sâmbătă, în Parcul 1 Decembrie, cu recitalurile date de Elyon, DJ K -LU şi, de la ora 21.30, Timpuri Noi. Duminică, primul weekend al festivalului se va încheia cu concertele date de Denisa Moşincat, Emstreet, Mihai Lipai şi Taxi.

Citiţi aici întregul program al Toamnei Orădeană!