Ziua Oradiei, care marchează de această dată şi împlinirea a 900 de ani de la prima atestare documentară a oraşului, a fost sărbătorită din plin de orădeni. Locul distracţiei a fost Parcul 1 Decembrie, plin în aceste zile cu tarabe şi chioşcuri cu mâncare, băuturi, dulciuri şi suveniruri.

Spectacolul dedicat Zilei Oradiei a început la ora 19 cu lansarea a 900 de baloane, după cum susţin organizatorii, roşii şi albastre spre cer, din faţa Casei de Cultură a Municipiului. Pe scenă au urcat apoi formaţiile AnySound şi Magneton, urmate Sherby şi de duo-ul din Ungaria Nagy Fero şi Beatrice.

În paralel, la ora 19.30, un militari ai Garnizoanei Oradea, Inspectoratului Judeţean de Jandarmerie şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana s-au încolonat în Parcul Traian pentru a porni tradiţionalul marş de retragere cu torţe. Deşi iniţial retragerea cu torţe a fost anunţată pe traseul Parcul Traian - Podul Dacia - giraţia din Centrul Civic - Parcul 1 Decembrie, primarul Ilie Bolojan a decis în ultimul moment să-l schimbe, motivând că în acest fel traficul, în special în turbogiraţie, ar fi prea mult încurcat de paradă.

Aşadar, până la urmă, alaiul a trecut pe pietonală, Podul Ferdinand şi apoi, pe "contasens", prin Piaţa Independenţei până la Parcul 1 Decembrie, poliţiştii rutieri oprind timp de câteva minute circulaţia în zonă. Decizia s-a dovedit a fi inspirată şi asta pentru că zeci de orădeni s-au alăturat pe drum paradei şi au ajuns şi ei în Parc la distracţie, în timp ce alţii s-au mulţumit să stea pe trotuare şi să aplaude defilarea militarilor.

Retragerea cu torţe s-a încheiat în faţa scenei din Parcul 1 Decembrie, amplasată pe platoul Casei de Cultură a Sindicatelor, unde spectatorii au stat drepţi pentru intonarea imnului naţional şi apoi au ascultat urarea de "La mulţi ani!" pe care le-a făcut-o primarul Ilie Bolojan.

Intercalate, aşadar, cu retragerea cu torţe, iar mai apoi, înaintea orei 22, chiar şi cu o prezentare de modă a manechinelor M Models, primele recitaluri s-au încheiat mult mai târziu decât era plănuit. Ca atare, CRBL a urcat pe scenă abia după ora 22, deşi conform programului concertul lui trebuia să înceapă la ora 20.15, iar Smiley a urcat pe scenă în aplauzele şi uralele domnişoarelor şi tinerilor din public abia în jurul orei 23.20. Pe spectatorii care s-au înghesuit pe platoul din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor n-a părut însă să-i deranjeze, ba din contră aceştia au cântat şi au dansat alături de invitaţii speciali ai serii.

Dacă în faţa CCS se cânta şi se aplauda şi în celelalte părţi ale Parcului 1 Decembrie era zarvă mare, şi asta datorită mulţimii de orădeni care, profitând de vremea călduroasă, au ieşit din case să-şi sărbătorească oraşul şi au dat iama la terasele şi la tarabele Toamnei Orădene. Dacă în jurul orei 20, jandarmii estimau circa 12.000 de participanţi, în jurul orei 22, potrivit locotenentului colonel Doru Jarca, în toate zonele parcului se aflau chiar 17.000 de orădeni.

Indiferent dacă au fost încântaţi sau nu de invitaţii muzicali ai serii, orădenii au avut în schimb un spectacol pe cinste la final, când, după miezul nopţii, au privit un spectaculos foc de artificii care a durat mai bine de 10 minute. Apogeul jocurilor de artificii a coincis cu aprinderea unei instalaţii cu inscripţia "Oradea, 900 ani" în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor.