Cavaleri medievali pregătiţi să-şi demonstreze puterea, domniţe elegante şi meşteşugari pricepuţi vor popula, la finalul acestei luni şi la începutul celei următoare, fortăreaţa orădeană.

Începând cu această ediţie, municipalitatea îşi propune să revitalizeze Zilele Cetăţii şi să le transforme într-o veritabilă sărbătoare cu specific medieval, cu demonstraţii de lupte, jonglerii, acrobaţii călare, concerte şi spectacole de teatru.

Forfotă în Cetate

Întemeiată în secolul XI, fortăreaţa orădeană găzduia în Evul Mediu unul dintre cele mai mari târguri de meşteşugari din această zonă a Europei, fiind totodată şi loc de pelerinaj la mormântul Regelui Ladislau I. După finalizarea reabilitării, în 2015, Cetatea a început să se trezească la viaţă, ce-i drept timid. La sfârşitul săptămânii trecute, între zidurile Cetăţii s-a ţinut deja Das Fest, un eveniment cu specific bavarez, urmând, pe rând, Zilele Sfântului Ladislau şi Zilele Cetăţii.

Spre deosebire de anul trecut, când au fost practic integrate în cadrul Toamnei Orădene, Zilele Cetăţii se vor desfăşura acum de sine stătător, în perioada 29 iunie - 3 iulie. "Ne-am propus ca în perioada verii, sezonul care aduce cei mai mulţi turişti în oraş, să le putem oferi atât lor, cât şi orădenilor câte un eveniment aproape în fiecare săptămână. De aceea, am decis să organizăm distinct Zilele Cetăţii", spune Mihai Jurca, directorul Asociaţiei pentru Promovarea Turismului, cel care răspunde de evenimentele pe care le organizează municipalitatea din bani publici.

Invazie medievală

La ediţia de anul acesta, organizatorii vor să renască atmosfera medievală în Cetate, mizând pe mai multe grupuri de cavaleri din România şi Ungaria. Astfel, la Oradea vor sosi Paladinii de Terra Medies, Cavalerii Cetăţilor Bârsei şi Terra Ultrasilvana, precum şi grupurile Windur, Zolnok Lovagrend, Milites Christi Templarius şi Onogur din Ungaria, în total circa 150 de persoane. "O parte din invitaţi se vor instala cu corturi şi armamentele specifice în curtea Palatului Princiar, care se va transforma astfel într-un sat medieval", spune Mihai Jurca.

Tot acolo vor fi meşteşugari, dar şi o mică scenă unde se vor juca spectacole de teatru medieval pentru copii. De asemenea, pe Strada Breslelor meşterii vor ţine diverse ateliere demonstrative pentru copii. "Vom avea şi o trupă medievală ai cărei membri se vor plimba printre vizitatori şi vor juca mici scenete în care-i vor implica şi pe ei", zice organizatorul.

Târg cu menestreli

În premieră, la Zilele Cetăţii orădenii vor fi invitaţi să urmărească şi un concurs de "strong man" medieval. "Vom avea probe de lupte, de aruncare a ciocanului, precum şi de ridicat buşteni", anunţă Jurca. Cercetaşii României vor organiza pentru copii şi adolescenţi diverse ateliere, precum şi o căutare de comori prin fortăreaţă. De asemenea, vizitatorii vor putea urmări întreceri de tir cu arcul, tir cu balistra şi acrobaţii călare. "Ne dorim ca atunci când intră în Cetate vizitatorii să intre într-o altă epocă, să se simtă atmosfera medievală", spune directorul Asociaţiei pentru Promovarea Turismului.

Pentru pasionaţii produselor handmade vor fi amplasate 60 de mese pentru comercianţii de lavandă, săpunuri, ciocolată şi artizanat, iar pentru gurmanzi mâncare specifică unui festival în aer liber. Evident, nu vor lipsi concertele. "Pot să spun deschis că nu va veni Smiley sau alţi artişti de genul acesta. Suntem în tratative cu interpreţi şi trupe care să se potrivească specificului medieval al Zilelor Cetăţii", zice Mihai Jurca. Organizatorii pariază, deci, pe o sărbătoare dedicată istoriei şi tradiţiilor. La fel cum e şi fortăreaţa care o găzduieşte.