După ce, secole de-a rândul, şi-au luat-o pe coajă din toate poziţiile de la cotropitorii străini, românii şi-au câştigat libertatea de a fi bătuţi de instituţiile propriului stat: Miliţia, Securitatea, Armata, Poliţia, ocazional şi de forţele para-militare ale minerilor. Ultima intrată în păruiala generală asupra poporului căruia i s-a urcat democraţia la cap este Jandarmeria Română.

În Jandarmerie nu există dileme morale sau probleme de conştiinţă, nu se practică demisia de onoare şi nu se nesocoteşte ordinul, oricâte aspecte logice şi de bun-simţ i-ar sta împotrivă. Ordinul se execută pentru că de acolo de unde vine el vin şi toate celelalte - salarii mari şi sigure, privilegii materiale, medicaţie gratuită sau aproape gratuită, pensii cu regim special etc. Sistemul îşi protejează oamenii ca pe nişte copii cu probleme speciale, iar atunci când are nevoie de ei ştie să-i transforme în pitbuli.

Să dai într-un om paşnic cu bestialitate nu este foarte greu, după ce ai fost îndoctrinat ani la rândul că orice civil cu creier este un posibil agresor, un uneltitor la pacea socială şi un uzurpator al sistemului. Asemenea câinilor de luptă care poartă lanţuri grele de plumb la gât pentru a li se întări musculatura, şi jandarmii poartă zi de zi ochelari de cal făcuţi special pentru a le limita percepţia realităţii şi pentru a le altera puterea de a înţelege.

Relaţia jandarmilor cu românii e precum a copiilor care le cer bani părinţilor să iasă în oraş, apoi îi bat şi pleacă trântind uşa. Am crede că, după una ca asta, părinţii nu le vor mai da bani niciodată, dar ne înşelăm grav. Şi data viitoare, mâna întinsă a jandarmului va trebui să primească banii şi fluturaşul, căci salariul lunar e mai sfânt decât o icoană făcătoare de minuni. Tot ce se află dincolo de vizeta şi de scutul său de plastic este rău şi trebuie (com)bătut.

Protestele din 10 august ne-au arătat cât de uşor se poate denatura o manifestaţie democratică, cât de lejer se poate minţi în faţa publicului îmbrăcat în uniforma albăstruie a statului şi cât de simplu se poate porni un război-hibrid împotriva propriului popor. Între "apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor" şi "protecţia instituţiilor fundamentale ale statului şi combaterea actelor de terorism", Jandarmeria preferă statutul de gardă de corp a statului, căci nimeni nu e mai mare terorist decât cetăţeanul.

Discursul cetăţean-autorităţi a intrat în era pulanului. Oricâte flori vor oferi doamnelor de 8 Martie şi oricâte capre şi găini vor salva din inundaţii, jandarmii vor plăti mult timp de acum înainte pentru gazele şi bătăile gratuite din august 2018. Mi-e dor de imaginea jandarmilor calmi, neînarmaţi şi nemascaţi, ronţăind seminţe de floarea soarelui, pe care îi mai văd la adunările publice. Mă simt vinovat că râdeam de ei. Abia acum realizez că imaginea jandarmului cu punga de Nutline în mână este o imagine a liniştii, a toleranţei reciproce şi a bunei înţelegeri. Pace!